Plácido Domingo, în campanie de reabilitare a numelui, neagă abuzul de putere: „Oamenii care au meritat să cânte au cântat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreţul de operă spaniol Plácido Domingo a declarat într-un interviu acordat Associated Press, care a publicat în august 2019 un articol în care mai multe femei îl acuzau de hărţuire sexuală - ce a stat la baza excluderii lui de pe mai multe scene din lume -, că nu a făcut vreodată abuz de putere cât timp a fost manager la două teatre de operă din Statele Unite.

În plină campanie de reabilitare a numelui, după ce rezultatele a două anchete arată că acuzaţiile aduse lui sunt credibile, Domingo a subliniat: „Nu am promis vreodată un rol unei cântăreţe şi nici nu am luat vreun rol unei cântăreţe. Mi-am petrecut toată viaţa ajutând şi încurajând oamenii“, potrivit news.ro. 

Tenorul a adăugat că responsabilităţile într-o companie de operă sunt împărţite, astfel că nu a fost implicat în decizii de distribuire a partiturilor. „Oamenii care au meritat să cânte au cântat“.

El a evitat întrebările directe legat de acuzaţiile că a avut un „comportament neadecvat“ faţă de mai multe femei pe parcursul mai multor decenii. 

Domingo a fost manager la Los Angeles Opera şi Washington National Opera. Mai multe cântăreţe au declarat vara trecută pentru AP că au fost hărţuite de tenor, care a abuzat de putere - el le făcea mai multe oferte de lucru în timp ce încerca să aibă relaţii cu ele, apoi, dacă era refuzat, îşi retrăgea promisiunile.

Anchetele făcute de LA Opera şi American Guild of Musical Artists (AGMA) au concluzionat că acuzaţiile de hărţuire sunt credibile. Opera din Los Angeles nu a descoperit că a făcut abuz de putere, dar sindicatul a găsit un model clar al unui astfel de abuz, potrivit unor surse ale AP.

Doi dintre impresarii lui Domingo şi un purtător de cuvânt au întrerupt interviul când tenorului i-a fost cerut să răspundă faptului că ambele anchete au dovedit că acuzaţiile sunt credibile.

AGMA nu a dezvăluit raportul complet al investigaţiei, dar echipa lui Domingo a făcut referire la două comunicate ale sindicatului în care nu a fost menţionat abuzul de putere. A fost de asemenea adus în discuţie şi faptul că Washington Opera nu a demarat o anchetă.

„Niciodată, niciodată, niciodată“, a spus Domingo când a fost din nou întrebat dacă s-a folosit în mod greşit de puterea sa de manager.

Cu o carieră de peste cinci decenii, Domingo vede ca puţin probabilă revenirea lui pe scenele din America. În Europa, el are un program destul de bogat stabilit pentru toamna aceasta, cu reprezentaţii în Italia, Germania şi Austria. Sâmbătă, el a susţinut un concert în apropiere de Caserta (Italia), demonstrând că vocea nu i-a fost afectată de coronavirus, iar săptămâna aceasta va cânta la Verona.

„Un concert ca cel de ieri (sâmbătă, n.r.) sau ca cel pe care îl voi susţine săptămâna aceasta la Verona este uşor. Nu este vorba despre o operă completă. Mă întreb cum va fi când voi ajunge la Viena, la începutul lui septembrie, pentru o producţie completă. Nu ştiu cum vom face montarea sau cât de apropiaţi vor fi cântăreţii. Nu vom avea măşti şi facem un efort mare. Va fi foarte complicat”.

La începutul lunii august, într-un interviu publicat de ziarul italian La Repubblica, Domingo - în vârstă de 79 de ani - a spus că acuzaţiile care i-au fost aduse i-au făcut mai mult rău decât coronavirusul pe care l-a contractat în primăvara acestui an. El a declarat că nu a abuzat vreodată pe cineva, că nu îi mai este teamă de acuzaţiile aduse şi că va face tot posibilul să îşi reabiliteze numele.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite