Ziua în care s-a auzit primul semnal din codul Morse. Invenția care a salvat viața oamenilor mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul semnal radio – litera S din codul Morse, a fost transmis şi recepţionat la ora 12.00 pe 11 decembrie 1901, ca primă radiocomunicaţie telegrafică transoceanică.

 Guglielmo Marconi FOTO pioneerinstitute.org
Guglielmo Marconi FOTO pioneerinstitute.org

Guglielmo Marconi este omul de ştiinţă care a inventat comunicaţiile telegrafice fără fir, o excepţională descoperire a secolului al XIX-lea, care a dus ulterior la dezvoltarea radioului.

În anul 1908 a pus în funcţiune o cale de comunicare permanentă între cele două maluri ale Atlanticului, iar în anul 1909 a primit, pentru telegraful fără fir, Premiul Nobel pentru fizică, din partea Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia. Distincția a fost împărțită cu fizicianul şi inventatorul german Karl Ferdinand Braun, cel care perfecţionase între timp sistemul de transmisie al telegrafiei fără fir.

Semnalul SOS, transmis prin Codul Morse, a devenit un strigăt de ajutor la nivel universal de la 1 iulie 1908. El a fost adoptat de guvernul german.

Cel mai cunoscut semnal în Marină este SOS, care reprezintă „Salvaţi Sufletele Noastre“ sau „Save Our Ship“ („Salvaţi Nava Noastră“). Semnalul „SOS“ (· · · — — — · · ·) a fost adoptat pentru prima dată de către Guvernul German în regulamentul de transmisiuni în radiotelegrafie la 1 aprilie 1905.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite