Ziua în care s-a auzit primul semnal din codul Morse. Invenția care a salvat viața oamenilor mării
0Primul semnal radio – litera S din codul Morse, a fost transmis şi recepţionat la ora 12.00 pe 11 decembrie 1901, ca primă radiocomunicaţie telegrafică transoceanică.

Guglielmo Marconi este omul de ştiinţă care a inventat comunicaţiile telegrafice fără fir, o excepţională descoperire a secolului al XIX-lea, care a dus ulterior la dezvoltarea radioului.
În anul 1908 a pus în funcţiune o cale de comunicare permanentă între cele două maluri ale Atlanticului, iar în anul 1909 a primit, pentru telegraful fără fir, Premiul Nobel pentru fizică, din partea Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia. Distincția a fost împărțită cu fizicianul şi inventatorul german Karl Ferdinand Braun, cel care perfecţionase între timp sistemul de transmisie al telegrafiei fără fir.
Semnalul SOS, transmis prin Codul Morse, a devenit un strigăt de ajutor la nivel universal de la 1 iulie 1908. El a fost adoptat de guvernul german.
Cel mai cunoscut semnal în Marină este SOS, care reprezintă „Salvaţi Sufletele Noastre“ sau „Save Our Ship“ („Salvaţi Nava Noastră“). Semnalul „SOS“ (· · · — — — · · ·) a fost adoptat pentru prima dată de către Guvernul German în regulamentul de transmisiuni în radiotelegrafie la 1 aprilie 1905.