Zeci de orașe europene sunt în pericol să fie înghițite de mare până în 2100

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile prezentate de Climate Central arată că zeci de orașe din Marea Britanie plus mai multe orașe din Belgia, Germania, Franța și Țările de Jos ar putea dispărea sub apa până în 2100.

Harta orașelor care ar putea fi înghițite de ape FOTO: Captură de ecran coastal.climatecentral.org
Harta orașelor care ar putea fi înghițite de ape FOTO: Captură de ecran coastal.climatecentral.org

Potrivit studiilor, în următorii 80 de ani zeci de orașe din Marea Britanie ar putea fi înghițite de apă, în contextul efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice asupra Regatului Unit. Climate Central arată că o creștere a temperaturii globale cu 3 grade Celsius ar avea un „impact dezastruos” pentru Marea Britanie, potrivit Digi24.

Hărțile interactive ale Climate Central arată că o creștere a temperaturii chiar și cu 1,5 grade Celsius ar scufunda zone centrale din Londra. De asemenea, vulnerabilă este și coasta de Est a Angliei, chiar și orașele din nord, Peterborough și Cambridge.

În contextul în care temperatura globală crește cu până la 3 grade Celsius și alte zone din Marea Britanie ar putea fi în pericol, cum ar fi Hampshire, Sussex, Essex și Kent. De asemenea, și orașele Dundee, Perth și St. Andrews din Scoția sunt expuse riscului inundațiilor de coastă.

Însă, nu doar Marea Britanie va fi afectate de schimbările climatice. Orașe din țări precum Belgia, Germania, Țările de Jos și nordul Franței ar putea fi înghițite de apă până în 2100, potrivit organizației.

Cercetării din cadrul Climate Central susțin că o creștere a temperaturii globale de 3 grade Celsius până la începutul secolului viitor ar putea avea un „impact dezastruos”.

„Dacă dioxidul de carbon și alte gaze cu efect de seră continuă să crească în ritmul lor actual, se estimează că nivelul mării ar putea crește, cel puțin, cu încă 0,4 până la 0,8 m până în 2100. Topirea stratului de gheață în viitor ar putea crește aceste valori considerabil”, se arată într-un material postat de Climate Central, potrivit Digi24.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite