Greta Thunberg a acționat în judecată propria țară pentru lipsa măsurilor de combatere a schimbărilor climatice

0
Publicat:

Peste 600 de tineri, printre care activista de mediu Greta Thunberg, au înaintat o acţiune în justiţie împotriva statului suedez pentru măsurile sale considerate insuficiente în ceea ce priveşte problemele legate de schimbările climatice, relatează AFP.

Greta și-a țara în judecată Foto Shutterstock
Greta și-a țara în judecată Foto Shutterstock

Niciun proces juridic pentru climă de o asemenea amploare nu s-a mai aflat vreodată în faţa sistemului juridic suedez", a declarat Ida Edling, membru al comitetului Aurora, mişcarea care a iniţiat plângerea, pentru AFP

Plângerea, prezentată simbolic în timpul unei manifestaţii în capitala Suediei, a fost deja trimisă în format digital vineri, 25 noiembrie, unui tribunal din Stockholm.

Plângerea a fost pregătită timp de aproape doi ani

Potrivit Agerpres, plângerea a fost pregătită timp de aproape doi ani, însă a fost depusă în momentul în care noul guvern de dreapta al Suediei este puternic criticat pentru lipsa de ambiţie în privința reducerii noxelor.

Suedia a făcut deja obiectul, alături de alte 32 de ţări, unei plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) depuse în 2020 de şase tineri portughezi pentru lipsa de acţiune împotriva încălzirii globale.

Dacă vom câştiga, va exista, prin urmare, o decizie a justiţiei conform căreia statul suedez este obligat să îşi îndeplinească partea în cadrul măsurilor globale necesare pentru a menţine obiectivul (limitării încălzirii globale) la pragul de 1,5 grade Celsius", a explicat Ida Edling.

În ultimii ani, un număr tot mai mare de organizaţii şi de cetăţeni apelează la justiţie pentru a denunţa ceea ce ei consideră a fi inacţiunea guvernelor în privinţa schimbărilor climatice.

Într-un caz devenit emblematic, Curtea Supremă a Ţărilor de Jos a ordonat guvernului în decembrie 2019 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 25% până la sfârşitul anului 2020.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite