VIDEO Cercetătorii au descoperit o tehnică ce ar putea pune capăt crizei organelor pentru transplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După câteva zile, rinichiul a început să producă o formă rudimentară de urină FOTO captură „Adevărul“
După câteva zile, rinichiul a început să producă o formă rudimentară de urină FOTO captură „Adevărul“

Oamenii de ştiinţă americani au reuşit să crească un rinichi funcţional într-un laborator. Cu toate că rinichiul creat este unul de şobolan, tehnica folosită de ei ar putea pune punct crizei organelor pentru transplant, potrivit CNet.

Rinichiul nu a fost creat de la zero. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital Center for Regenerative Medicine au prelevat rinichii de la şobolani morţi. Cu ajutorul unui săpun special, ei au înlăturat celulele originale. Asta le-a oferit o bază pe care să construiască, o schelă.

După asta, savanţii au început să regenereze organul prin introducerea unor celule viabile, prelevate de la şobolanul care urma să primească, prin transplant, rinichiul. Această operaţiune a fost realizată în vid şi a fost una foarte dificilă. „Mulţi rinichi au explodat în borcan“, a declarat Harald Ott, unul dintre cercetătorii care a lucrat la proiect.

Organul a fost pus, apoi, într-o cameră care imita organismul şobolanului. După câteva zile, rinichiul a început să producă o formă rudimentară de urină.

Un şobolan cu deficienţă renală a fost fericitul beneficiar al rinichiului creat de echipa de cercetători. Aceasta nu este prima dată când oamenii de ştiinţă reuşesc să creeze organe pentru şobolani. În 2010, o echipă de la Yale a realizat un plămân funcţional.

Cu toate că reuşita savanţilor este impresionantă, procedeul mai trebuie perfecţionat. Rinichiul creat în laborator funcţionează la un nivel mult mai redus faţă de rinichii naturali. Ott speră că acest lucru se va schimba pe măsură ce echipa va începe să lucreze la crearea rinichilor umani.

În viitor, acest procedeu ar putea fi folosit în transformarea organelor neviabile în organe funcţionale care se potrivesc fiecărui pacient în parte.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite