Agenţia Naţională de Transplant: au fost efectuate 56 de transplanturi în primele patru luni din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la începutul anului au fost efectuate 56 de transplanturi FOTO Adevărul
De la începutul anului au fost efectuate 56 de transplanturi FOTO Adevărul

Un număr de 56 de transplanturi au fost efectuate în primele patru luni ale anului 2013, asta după ce pe tot parcursul anului 2012 au fost efectuate 65 de transplanturi, susţine Agenţia Naţională de Transplant (ANT).  Anunţul vine după ce ieri ministrul Sănătăţii s-a arătat nemulţumit de conducerea instituţiei. Totodată, 2013 a adus şi premiera a 17 operaţii în 24 de ore.

Potrivit ANT, premiera transplanturilor făcute în doar 24 de ore este reprezentată de opt de rinichi la Cluj-Napoca, cinci de ficat şi patru cornee în Bucureşti.

ANT a analizat rezultatul operaţiilor efectuate în 2013, în mai puţin de patru luni, şi a constatat creşterea considerabilă a numărului de donatori în moarte cerebrală.

„Relevant este numărul recoltărilor de la donatori în moarte cerebrală care, de la 65 în anul 2012, este anul acesta, în perioada 1 ianuarie -15 aprilie, deja de 43. Pe fondul acestei creşteri a numărului de donatori în moarte cerebrală, în România au avut loc o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi în 24 de ore la Cluj, cinci transplanturi de ficat în 24 de ore la Bucureşti, patru transplanturi de cornee în 24 de ore la Bucureşti”, a precizat ANT.

Totodată, mai notează instituţia, „32 de noi spitale au fost implicate în 2013 în program, după nominalizarea coordonatorilor de transplant şi a responsabililor cu identificarea şi menţinerea donatorilor în moarte cerebrală. Este vorba despre centre noi la Deva, Constanţa, Brăila, Botoşani, Vaslui, Tulcea şi spitale precum Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Elias Bucureşti", precizează ANT.

Alte 13 transplanturi au fost realizate în noaptea de duminică spre luni la Bucureşti, după ce organele au fost prelevate în Craiova.

Potrivit Legii privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile competente în domeniul activităţii de transplant din România sunt Agenţia Naţională de Transplant şi Ministerul Sănătăţii, prin structura de control în domeniul sănătăţii.

În ceea ce priveşte derularea programului de transplant, ANT are doar rolul de a propune proiectul acestuia, care, odată aprobat de Ministerul Sănătăţii, este pus în aplicare de centrele de transplant. Finanţarea şi derularea programului de transplant sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii.

Activitatea ANT este condusă de directorul executiv Dan Luscalov, iar actualul preşedinte al Consiliului Ştiinţific este prof. dr. Radu Deac, mai precizează ANT.

Nicolăescu, nemulţumit de actuala conducere ANT

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că Agenţia Naţională de Transplant nu are, din punctul lui de vedere, un management competent şi că va trebui să se "umble" şi la această instituţie, în contextul reorganizării MS.

Nicolăescu a vorbit în emisiune şi despre bugetul alocat pentru transplant, dar şi despre faptul că nu este mulţumit de actuala conducere a Agenţiei Naţionale pentru Transplant.

Referitor la sumele alocate în acest domeniu, ministrul a precizat că bugetul de anul trecut pentru transplant nu a fost consumat, iar în 2013 s-a calculat "necesarul la nivelul anului 2012", cu menţiunea că din veniturile Ministerului Sănătăţiii (MS) sunt puse deoparte nişte sume, în cazul că va fi nevoie.

„Din punctul meu de vedere, noi asigurăm anul acesta măcar nivelul anului 2012. Dacă va fi nevoie, din fondurile ministerului, vă aduc aminte că noi avem acele fonduri proprii care vin din taxa de viciu. De acolo avem nişte sume şi, dacă va fi nevoie, suplimentăm Programul de transplant. Să dea Dumnezeu să fie atâţia donatori şi poată să se facă atâtea transplanturi cât e nevoie”, a explicat demnitarul.

Eugen Nicolăescu a mai declarat că, din păcate, Agenţia Naţională de Transplant, aşa cum a moştenit-o, nu are un management competent. "Va trebui să umblăm şi la această agenţie, ceea ce vom face, dacă tot facem reorganizarea ministerului, în următoarele două luni", a spus ministrul.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite