Unele vaccinuri ar putea reduce riscul de Alzheimer, sugerează un nou studiu
0Un nou studiu sugerează o posibilă legătură între vaccinurile pentru adulți și un risc redus de Alzheimer. Cercetătorii cred că imunizarea ar putea influența sistemul imunitar astfel încât să protejeze creierul.

Descoperirile au fost publicate recent online în Journal of Alzheimer's Disease. Studiul a fost condus de Kristofer Harris, manager de program în Departamentul de Neurologie de la UTHealth Houston, Yaobin Ling, asistent de cercetare la McWilliams School of Biomedical Informatics, și Avram Bukhbinder, MD, un absolvent de prestigiu al școlii medicale.
Paul E. Schulz, medic neurolog a fost principalul autor al studiului. Schulz este o figură proeminentă în cercetarea bolii Alzheimer, concentrându-se în special pe conexiunile dintre imunizare și sănătatea cognitivă.
Această cercetare vine la scurt timp după un alt studiu esențial realizat de echipa lui Schulz. În urmă cu doar un an, aceștia au raportat că persoanele care au primit cel puțin un vaccin antigripal au avut un risc cu 40% mai mic de a dezvolta Alzheimer, comparativ cu cele care nu au fost vaccinate niciodată.
Deși mecanismele exacte sunt încă în curs de investigare, cercetătorii speculează că vaccinurile ar putea ajuta prin reducerea inflamației sistemice sau prevenirea infecțiilor care accelerează declinul cognitiv.
„Noi și alți cercetători presupunem că sistemul imunitar este responsabil pentru disfuncțiile celulelor cerebrale în Alzheimer. Descoperirile sugerează că vaccinarea are un efect mai general asupra sistemului imunitar, reducând riscul de dezvoltare a bolii”, a declarat Schulz.
Pentru a analiza această ipoteză, cercetătorii au realizat un studiu de cohortă retrospectiv. Au examinat pacienți fără semne de demență în ultimii doi ani și care aveau cel puțin 65 de ani la începutul unei perioade de observație de opt ani.
Comparând două grupuri similare de pacienți – unul vaccinat cu Tdap/Td, HZ sau vaccin pneumococic, iar celălalt nevaccinat – cercetătorii au determinat reducerea relativă și absolută a riscului de Alzheimer.
Folosindu-se de modele avansate de analiză a datelor, Xiaoqian Jiang, profesor la McWilliams School, a explicat că au obținut „informații valoroase despre ce vaccinuri ar putea proteja împotriva Alzheimerului.”
În mod remarcabil, persoanele vaccinate cu Tdap/Td au avut un risc cu 30% mai mic de a dezvolta Alzheimer, comparativ cu cele nevaccinate. Vaccinurile HZ și pneumococic au avut, de asemenea, rezultate promițătoare, reducând riscul de Alzheimer cu 25% și, respectiv, 27%.
Punând aceste date în perspectivă, Schulz a menționat că noii anticorpi, utilizați în tratamentele pentru Alzheimer, au reușit doar să încetinească progresia bolii cu 25%, 27% și 35%.
Ce sunt vaccinurile Tdap și Td
Tdap înseamnă Tetanos, Difterie și Pertussis (tuse convulsivă). Acest vaccin oferă protecție împotriva a trei boli:
Tetanos: Cauzat de bacterii din sol, praf și gunoi de grajd, pătrunde în organism prin tăieturi sau răni și provoacă rigiditate musculară și spasme.
Difterie: O boală respiratorie cauzată de bacterii care produc o toxină, ducând la probleme severe de respirație, insuficiență cardiacă, paralizie sau deces.
Pertussis (Tuse convulsivă): O boală respiratorie extrem de contagioasă, caracterizată prin crize severe de tuse care îngreunează respirația, alimentația și hidratarea, fiind deosebit de periculoasă pentru sugari.
Td înseamnă Tetanos și Difterie. Acest vaccin de rapel este utilizat pentru menținerea imunității împotriva acestor două boli.