Telescopul Hubble a identificat un fenomen meteo ieşit din comun pe o planetă aflată la 1730 de ani-lumină distanţă de Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când vorbim de fenomene meteo extreme, ne gândim la uragane sau la inundaţii devastatoare care au loc în diferite colţuri ale globului. Dacă tindem să credem că vremea de pe Pământ poate fi uneori necruţătoare, nici nu putem concepe semnificaţia cuvântului ”extrem” atunci când vorbim de condiţiile meteo de pe alte planete.

Exemple concrete avem chiar şi în sistemul nostru solar, în cazul lui Venus, unde plouă cu acid sulfuric, sau pe Titan, una dintre lunile lui Saturn, pe care cad precipitaţii cu metan lichid. Ei bine, NASA a reuşit să descopere ceva şi mai extrem, pe o planetă foarte îndepărtată, cu ajutorul renumitului Telescop Hubble.

Kepler-13Ab este de şase ori mai mare decât Jupiter. Planeta, localizată la aproximativ 1730 de ani-lumină distanţă de Pământ, orbitează foarte aproape de steaua sa, acest lucru având repercusiuni serioase asupra atmosferei sale. În plus, Kepler-13Ab nu se învârte în jurul propriei axe, precum planeta noastră, fapt care împarte corpul ceresc în două jumătăţi: una extrem de fierbinte, cealaltă extrem de rece.

Pe măsură ce norii tranzitează atmosfera din jumătatea caldă către cea rece, oxidul de titaniu (unul dintre ingredientele din cremele de plajă) prezent se transformă în precipitaţii similare fulgilor de zăpadă. Având în vedere că oxidul de titaniu poate fi considerat de natură metalică, putem spune că pe Kepler-13Ab ninge cu zăpadă metalică. Acest fenomen este extrem de rar în Univers, spun cercetătorii NASA.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite