Spanacul a fost învăţat de către oamenii de ştiinţă să trimită e-mailuri. Cum e posibil şi care e scopul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de ştiinţă au învăţat spanacul să trimită e-mailuri / FOTO Elianna Friedman / Unsplash
Oamenii de ştiinţă au învăţat spanacul să trimită e-mailuri / FOTO Elianna Friedman / Unsplash

Oamenii de ştiinţă au reuşit să transforme spanacul într-o armă utilizată împotriva schimbărilor climatice. Cu ajutorul mai multor senzori, planta poate transmite informaţii prin intermediul unor e-mailuri către cercetători despre poluare, schimbări climatice, posibilitatea unei secete ori prezenţa unor materiale explozibile.

Cu ajutorul nanotehnologiei, inginerii de la universitatea americană MIT au transformat spanacul într-un senzor capabil să detecteze materiale explozive. Plantele sunt apoi capabile să transmită informaţia oamenilor de ştiinţă, scrie EuroNews.

Când rădăcinile spanacului depistează în pânza freatică nitroderivaţii aromatici - un compus care se regăseşte adesea în explozibili precum minele  - nanotuburile de carbon din interiorul frunzelor plantei emit un semnal. Semnalul este apoi citit de o cameră cu infraroşu, care trimite oamenilor de ştiinţă un e-mail de alertă. 

Acest experiment face parte dintr-un domeniu mai larg de cercetare ce urmăreşte introducerea unor sisteme şi componente electronice în plante. Tehnologia este cunoscută sub numele de „nanobionică vegetală” şi caută să ofere plantelor noi capacităţi. 

„Plantele sunt nişte analişti chimişti foarte buni”, spune profesorul Michael Strano, care conduce cercetările. „Au o reţea de rădăcini în expansiune în sol, testează constant apa freatică şi au o modalitate de a-şi asigura singure energia pentru transportul apei până la frunze”, a explicat el. „Este o nouă demonstraţie pentru cum am reuşit să depăşim bariera de comunicare plantă-om”, adaugă cercetătorul.

Scopul experimentului a fost la început cel de a depista explozibili, dar Strano şi alţi colegi de-ai lui cred că ar putea fi folosit şi pentru a avertiza în privinţa poluării şi a altor condiţii de mediu. Datorită cantităţii mari de date pe care plantele le absorb din mediul înconjurător, ele sunt ideale pentru a monitoriza modificările ecologice. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite