Planul controversat de „reînghețare” a polilor prin umbrirea Pământului

0
Publicat:

Planul ambițios al oamenilor de știință prevede o flotă de 125 de avioane de realimentare care să elibereze un nor de particule microscopice de dioxid de sulf la o altitudine de 13.000 de metri, umbrind parțial cei doi poli ai Pământului, scrie Sky News.

Cercetătorii au conceput acest plan pentru a răci calotele glaciare care se topesc FOTO Shutterstock
Cercetătorii au conceput acest plan pentru a răci calotele glaciare care se topesc FOTO Shutterstock

Planul controversat propus de oamenii de știință vizează reînghețarea Polului Nord și Polului Sud pentru a reduce viteza de toire a ghețarilor. Ei spun că avioanele ar pulveriza particule microscopice de aerosoli în atmosferă în ambele emisfere. Particulele s-ar îndrepta încet spre poli, umbrind ușor suprafața Pământului dedesubt, prin reflectarea luminii soarelui, pentru a răci calotele glaciare care se topesc.

Pentru succesul planului, ar trebui să fie efectuate 175.000 de zboruri pe an, eliberând milioane de tone de dioxid de carbon, scrie Sky News. Puțin peste 13 milioane de tone de particule eliberate primăvara și vara ar fi suficiente pentru a răci regiunile polare cu 2°C, potrivit cercetării.

Planul este controversat, însă, și din cauza numărului mare de zboruri - echivalentul a mai mult de două zile de trafic aerian global în 2021 - care ar elibera gaze cu efect de seră direct în straturile superioare ale atmosferei, unde sunt mai dăunătoare.

Alți oameni de știință sunt, de asemenea, sceptici cu privire la provocarea umbrei solare, deoarece ar putea avea consecințe nedorite, cum ar fi reducerea productivității culturilor agricole. Cercetătorii spun că doar 1% din populația Pământului trăiește în zona care ar fi afectată de planul lor, iar costul programului de 10 miliarde de lire sterline pe an ar fi mult mai mic decât captarea carbonului sau orice alte mijloace de atenuare a schimbărilor climatice.

Orice întoarcere intenționată a termostatului global ar fi în interesul comun al întregii umanități”, crede Wake Smith de la Universitatea Yale, cel care a condus studiul.

Polii se încălzesc de câteva ori mai repede decât media globală, la începutul acestui an fiind raportate în Arctica și Antarctica valuri de căldură care au depășit toate recordurile. Iar în cazul în care calotele de gheață ale Groenlandei și Antarcticii de Vest ajung într-un punct critic, nivelul apei oceanelor va crește cu câțiva metri.

Folosirea avioanelor nu este bună deloc, dar impactul acelor gaze de seră are un efect de mai lungă durată. Suntem îngrijorați de impactul schimbărilor climatice acum. Este cu adevărat urgent”, e de părere Shaun Fitzgerald, directorul Centrului pentru Repararea Climei.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite