68% din ghe┼úarii de pe coasta Alask─âi s-au mic┼čorat ├«n ultimii 37┬á de ani

0
0
alaska-shutterstock_692342791
Foto: Shutterstock

Reducerea dimensiunii ghe┼úarilor se datoreaz─â nu numai cre┼čterii temperaturii aerului, ci ┼či cre┼čterii ploilor de iarn─â.

Climatologii au urm─ârit schimb─ârile ├«n zona a 19 ghe┼úari de coast─â din sudul Alask─âi ┼či au descoperit c─â grani┼úele a 68% dintre ace┼čtia s-au mic┼čorat din 1984. Lucrarea a fost publicat─â ├«n Journal of Glaciology, a anun┼úat vineri serviciul de pres─â al Universit─â┼úii din Washington.

Regiunile polare ale P─âm├óntului ┼či ghe┼úarii de mun┼úi au devenit deja primele ÔÇ×victimeÔÇŁ ale schimb─ârilor climatice. Temperatura de pe teritoriul lor a devenit cu patru p├ón─â la nou─â grade Celsius mai mare dec├ót ├«n ÔÇőÔÇősecolele trecute. Acest lucru poate duce la reducerea acestor calote glaciare.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â au decis s─â afle cum ├«nc─âlzirea global─â a afectat starea masivelor de ghea┼ú─â situate ├«n sudul Alask─âi. Ace┼čti ghe┼úari sunt deosebit de sensibili la schimb─ârile de temperatur─â datorit─â loca┼úiei lor geografice ┼či izol─ârii de alte acumul─âri de ghea┼ú─â.

Pentru a afla, cercetătorii au analizat fotografii ale 19 gheţari de coastă localizaţi pe teritoriul Parcului Naţional Kenai Fjords. Modificări în complexul de protecţie a naturii au fost observate din 1984.

Analiza a ar─âtat c─â suprafa┼úa a 13 ghe┼úari din 19 a sc─âzut ├«n ultimii 37 de ani. Dintre ace┼čtia, doar doi ┼či-au m─ârit limitele. Cel mai mult au avut de suferit ghe┼úarii Ber ┼či Pedersen, retr─âg├óndu-se de pe malul lacurilor ├«nvecinate cu 5 ┼či 3,2 kilometri ┼či pierz├ónd 17,2 ┼či 4,3 kilometri p─âtra┼úi de suprafa┼ú─â.

ÔÇ×Aproape toate schimb─ârile din zona ghe┼úarilor din Alaska sunt asociate cu ├«nc─âlzirea global─â. Dup─â cum presupunem, ├«n acest caz, nu numai cre┼čterea temperaturii aerului, ci ┼či cre┼čterea ploilor de iarn─â au fost de vin─â pentru reducerea limitelor maselor de ghea┼ú─â, ceea ce este ├«n general ├«n concordan┼ú─â cu ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n alte regiuni din nordÔÇŁ, a declarat Taryn Black, cercet─âtor la Universitatea Washington din Seattle (SUA), citat de serviciul de pres─â al universit─â┼úii.

Intensificarea ├«n continuare a ploilor de iarn─â va accelera topirea maselor de ghea┼ú─â, au concluzionat oamenii de ┼čtiin┼ú─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite