Opt lucruri pe care nu le ştiai despre Pluto, planeta pitică de la capătul Sistemului Solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sonda New Horizons se apropie de planeta Pluto şi va intra în orbita sa, marţi, 14 iulie. Apoi, după o zi de linişte, va trimite spre Terra cele mai frumoase fotografii cu cea mai îndepărtată planetă din Sistemul Solar.

Cât de multe ştiţi despre Pluto? Planeta a fost descoperită în 1930 şi a rămas un mister multă vreme, din cauza distanţei la care este faţă de Soare. Iată câteva lucruri de ştiut despre Pluto. 

Planeta Pluto - definiţia de planetă pitică e controversată

Nu toată lumea e de acord că Pluto este o planetă. În 2006, Uniunea Internaţională de Astronomie a retrogradat Pluto de la statutul de planetă la cel de planetă pitică. Această modificare a venit după ce mai multe obiecte de dimensiunea planetei Pluto au fost descoperite la marginea Sistemului Solar. Şeful misiunii New Horizons, Alan Stern, nu este de acord cu această definiţie. Noile măsurători arată că Pluto are un diametru de 2.370 de kilometri.

Pluto are mai multe luni

Pentru câteva decenii, astronomii au considerat că Pluto are o singură lună, Charon. Unii oameni au considerat că avem de-a face cu un sustem biplanetar, pentru că cele două sunt apropiate şi au aproximativ aceleaşi dimensiuni. Celelalte luni descoperite între timp sunt Nix, Hydra, Kerberos şi Styx.

Luna lui Pluto, Charon, ar putea avea un ocean

E puţin probabil că Charon ar avea un ocean, dat fiind că este atât de îndepărtată de Soare, dar un studiu a ajuns la această concluzie. Studiul arată că forţa gravitaţională a lui Pluto a întins interiorul planetei şi l-a încălzit, astfel încât a creat lichid.

Charon, luna lui Pluto, ar fi responsabilă cu crearea celorlalte luni

Ca şi cu Luna Terrei, cercetătorii consideră că Charon a fost creată după ce un obiect de mici dimensiuni a lovit planeta Pluto şi a lansat în orbita sa bucăţi mari, care s-au transformat în Charon. Celelalte luni au aceleaşi rezonanţe ca şi Charon, ceea ce arată că ar fi putut create după acelaşi proces.

Pluto are o atmosferă

Deşi e o lume mică, dar ca şi Luna sau Mercur, are o atmosferă proprie, numită exosferă. Astronomii au observat-o în 1985. Pluto a trecut prin faţa unei stele, iar astronomii au putut observa că aceasta s-a întunecat, iar apoi Pluto a blocat steaua. Atmosfera planetei Pluto e compusă din azot şi metan şi îngheaţă atunci când traiectoria planetei e îndepărtată de Soare.

Pluto se apropie de soare mai mult ca Neptun

Am considerat că Pluto e cea mai depărtată planetă de Soare, dar orbita ei o face să se apropie de Soare mai mult decât Neptun. Distanţa medie faţă de Soare e de 39,5 unităţi astronomice, adică distanţa dintre Soare şi Pământ, dar poate fi apropiată până la 29,7 unităţi astronomice. Ultima oară când a fost mai apropiată de Soare între 1979 şi 1999.

Pluto a fost descoperită în 1930

Planeta a fost descoperită pentru prima oară pe 18 februarie 1930 de Clyde Tombaugh, la Observatorul Lowell. În cei 76 de ani care au trecut de la descoperirea ei până la retrogradarea la statutul de planetă pitică, Pluto a completat o treime din orbita sa în jurul Soarelui.  O orbită a lui Pluto în jurul Soarelui durează 246,04 ani.

Pluto e denumită după un zeu roman

Pluto e un zeu roman al adâncimilor, alternativa latină a zeului Hades. Numele a fost propus de o fată de 11 ani din Oxford, Anglia.  Pluto are aceeaşi intensitate a luminii ca şi Luna pe Pământ, pentru că este atât de îndepărtată de Soare, la 5,9 miliarde de kilometri. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite