Lanţ muntos pe Pluto. NASA a descoperit un al doilea lanţ muntos, cu altitudini de până la 1.500 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un al doilea lanţ muntos a fost descopoperit pe Pluto FOTO NASA
Un al doilea lanţ muntos a fost descopoperit pe Pluto FOTO NASA

Lanţ muntos pe Pluto. Un al doilea lanţ muntos cu dimensiuni impresionante a fost descoperit de oamenii de ştiinţă NASA pe suprafaţa îngheţată a lui Pluto. Acest lucru a fost posibil datorită sondei spaţiale New Horizons, care a mai descoperit şi cel mai mic satelit natural al planetei pitice.

Noul lanţ muntos se află în emisfera sudică, la vest faţă de regiunea cel mai bine cunoscută de pe Pluto, o zonă în formă de inimă. Această zonă se va numi „Regiunea Tombaugh”, după astronomul Clyde Tombaugh care a descoperit planeta Pluto în 1930, potrivit dailymail.co.uk, arată Mediafax.

Mai exact, noul lanţ muntos descoperit se află la vest faţă de Câmpia Sputnik - o zonă plată şi îngheţată din jurul primului lanţ muntos descoperit de New Horizons -, la o distanţă de 110 kilometri faţă de Norgay Montes.

Oamenii de ştiinţă ai NASA au precizat că cele mai înalte altitudini ale acestui lanţ muntos sunt cuprinse între 1.000 şi 1.500 de metri.

„Există o diferenţă pronunţată de textură între câmpia tânără şi îngheţată din est şi terenul negru, puternic presărat cu cratere din vest”, a spus Jeff Moore, directorului departamentului de Geologie, Geofizică şi Imagistică (GGI) din cadrul misiunii sondei New Horizons.

În timp ce Câmpia Sputnik este o regiune tânără din punct de vedere geologic, având probabil o vârstă mai mică de 100 de milioane de ani, regiunea mai întunecată datează probabil din urmă cu câteva miliarde de ani.

De asemenea, profesorul Jeff Moore a declarat că acel material de culoare deschisă, asemănător sedimentelor, pare să umple cratere mai vechi.

Cea mai recentă imagine de pe Pluto a fost realizată de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI), pe 14 iulie, de la o distanţă de 77.000 de kilometri. Imaginea a fost trimisă pe Terra pe 20 iulie.

Lanţ muntos pe Pluto. Au fost publicate şi imagini cu cei mai mici sateliţi naturali

Totodată, cercetătorii de la NASA au dat publicităţii şi o fotografie cu cei mai mici sateliţi naturali ai lui Pluto, Hydra, un corp ceresc cu o formă neregulată, a cărui lungime este de 55 de kilometri, şi Nix, care are o lungime estimată de 42 kilometri şi o lăţime de 36 kilometri.

Nix şi Hydra - al doilea, respectiv al treilea dintre sateliţii naturali ai lui Pluto descoperiţi până în prezent - au dimensiuni apropiate, dar asemănările se opresc aici. Chiar dacă suprafaţa totală a lui Nix este gri, satelitul conţine şi o mică zonă, bine evidenţiată în imagini, de culoare roşie. Savanţii cred că acea zonă corespunde unui crater.

Pe de altă parte, cea mai clară imagine de pe Hydra transmisă de New Horizons prezintă un relief cu o formă neregulată care seamănă cu aceea a statului american Michigan.

Imagini clare cu alţi doi sateliţi ai lui Pluto descoperiţi recent, Styx şi Kerberos, ar trebui să ajungă pe Terra cel mai târziu la jumătatea lunii octombrie.

sateliti naturali pluto nix hydra

Primul lanţ muntos descoperit de New Horizons pe Pluto, pe 15 iulie, a primit denumirea Norgay Montes şi are o înălţime comparabilă cu cele din Munţii Stâncoşi din Canada.

Săptămâna trecută, NASA a dat publicităţii şi imagini clare cu Charon, cel mai mare dintre sateliţii naturali ai lui Pluto.

Lanţ muntos pe Pluto. Peste 1.200 de fotografii au fost realizate cu Pluto şi sateliţii săi naturali

Sonda New Horizons a realizat peste 1.200 de fotografii cu planeta pitică şi sateliţii ei naturali, aceasta urmând să transmită treptat toate datele colectate pe 14 iulie în timpul survolării planetei Pluto în următoarele 16 luni.

Planeta pitică Pluto este situată în Centura Kuiper, o aglomerare vastă de fragmente de corpuri cereşti aflate dincolo de orbita planetei Neptun.

„Sonda se află acum la 3,5 milioane de kilometri de Pluto (a trecut cel mai aproape la 12.400 de kilometri, n.r.) şi funcţionează conform previziunilor", a precizat Alan Stern, principalul coordonator al misiunii. Savantul american a estimat că sonda a trimis deocamdată pe Terra doar 2% din totalul datelor colectate la începutul acestei săptămâni.

lant muntos pluto foto nasa

Lanţ muntos pe Pluto. Imaginea planetei Pluto de-a lungul anilor

Ultima imagine este cea obţinută de sonda americană pe data de 15 iulie 2015.

Sonda New Horizons, lansată de NASA în 2006, este destinată cercetării planetei pitice Pluto, dar şi corpurilor spaţiale din Centura Kuiper, într-o misiune fără precedent.

New Horizons a petrecut peste opt ore pe orbita lui Pluto după trecerea momentului în care s-a aflat la cea mai mică distanţă de planeta pitică, pentru o serie de experimente ştiinţifice ce au vizat studierea atmosferei acesteia şi realizarea de fotografii pe timp de noapte, folosind doar lumina reflectată de Charon, cel mai mare dintre sateliţii săi naturali.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Opt lucruri pe care nu le ştiai despre Pluto, planeta pitică de la capătul Sistemului Solar

Sonda New Horizons se apropie de planeta Pluto şi va intra în orbita sa, marţi, 14 iulie. Apoi, după o zi de linişte, va trimite spre Terra cele mai frumoase fotografii cu cea mai îndepărtată planetă din Sistemul Solar.

Pluto - misterele celei mai mici planete din Sistemul Solar. Google sărbătoreşte apropierea sondei New Horizons

 

Pluto este ultima planetă din Sistemul nostru Solar încă neexplorată de oameni. Pe 14 iulie, la ora 14.45 sonda New Horizons va intra pe orbita lui Pluto şi va începe cu adevărat misiunea pentru care a fost trimisă acum nouă ani în spaţiu. Google dedică un Doodle acestui moment.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite