Omul care reinventează nemurirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce înseamnă o platformă online pentru realizarea unui avatar pentru momentele de după moarte? Marius Ursache, un antreprenor român, a venit cu ideea Eterni.me, pe care o pune acum în aplicare la MIT.

Antreprenorul român Marius Ursache a lansat împreună cu o echipă de antreprenori de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Entrepreneurship Development Program, startup-ul Eterni.me, o platformă bazată pe inteligenţă artificială, care va furniza un avatar după moarte.

Avatarul va putea simula interacţiunea dintre o persoană şi cealaltă, chiar după moartea sa, folosindu-se de datele colectate.  Eterni.me a fost creat ca o soluţie la dorinţa de a rămâne în amintirea celor apropiaţi şi de a transmite idei şi sfaturi către generaţiile viitoare. Platforma se bazează pe algoritmi de inteligenţă artificială care vor genera un alter-ego digital. „Eterni.me încearcă să rezolve într-un mod diferit o problemă frecventă—odată ce murim, se pierde o mare parte din ceea ce am gândit sau creat în timpul vieţii. Prin această platformă, ne propunem să păstrăm cât mai mult din ceea ce este fiecare şi să oferim generaţiilor următoare posibilitatea de a accesa aceste informaţii într-un mod cât mai autentic“, a spus Ursache pentru „Adevărul“.

Un serviciu, nu o reţea

Pe durata vieţii, posesorul acestui alter-ego va putea să ajusteze cunoştinţele şi chiar personalitatea avatarului. Potrivit lui Marius Ursache, momentan nu sunt suficiente date pe reţelele sociale pentru a crea un avatar fidel. „Pentru a crea un avatar – da, însă nu pentru a crea un avatar „fidel”. În viitor, din ce în ce mai multe informaţii vor fi vehiculate prin medii digitale, ceea ce va creşte acurateţea şi volumul de date. Vreau sa fie clar, totuşi, că nu încercăm să duplicăm o persoană, cum au sugerat mulţi—acest lucru va imposibil încă mult timp de acum înainte, probabil“, a declarat Ursache.

În privinţa emoţiilor, Ursache este realist. Acestea nu pot fi replicate. „Aspecte de personalitate pot fi configurate şi redate prin vocabular, însă replicarea emoţiilor de către un computer e un subiect pe care inclusiv cărţile science-fiction îl consideră posibil doar într-un viitor foarte îndepărtat“, a mai spus Ursache.

Creatorul său ţine să ne amintească faptul că Eterni.me nu trebuie tratată în ton senzaţionalist. „Este vorba despre un serviciu care îţi colectează şi arhivează datele pe care le generezi pe parcursul vieţii şi le face accesibile printr-un avatar cu care conversezi şi pe care continui să-l „înveţi” lucruri despre tine pentru a creşte acurateţea modului în care sunt interpretate datele“ a spus Ursache.

Beta din 2015

„Am avut reacţii extrem de diverse când ne-am anunţat intenţiile—de la oameni care ne-au oferit instant acces la datele lor personale, la ameninţări şi injurii pe email sau pe diverse site-uri. Ştiu foarte bine că este un subiect controversat şi că mulţi văd în această iniţiativă o blasfemie sau un atac la umanitate, însă această tehnologie va deveni realitate, mai devreme sau mai târziu, —nimeni nu se îndoieşte de asta. Ce nu se ştie încă e când şi cine va face acest lucru posibil”, a adăugat Ursache.

O versiune preliminară (beta) a Eterni.me va fi disponibilă în 2015, exclusiv pe bază de invitaţie. Platforma Eterni.me va viza, pentru început, piaţa din Statele Unite ale Americii, atât datorită reacţiilor benefice primite aici, cât şi datorită capabilităţilor tehnologice mult mai avansate existente pentru limba engleză.

L-am întrebat pe Marius Ursache dacă putem compara Eterni.me cu avatarul din filmul "Her". „Parţial. Scopul nu este să înlocuim persoane sau să generăm comportamente deficitare. Pe termen scurt, ne dorim să oferim oricărei persoane posibilitatea de a arhiva informaţii despre ea şi a face accesibile aceste date pentru generaţiile următoare. Pe termen lung, viziunea este mult mai ambiţioasă: dorim să păstrăm cât mai mult din ceea ce omenirea cunoaşte şi creează, lucruri care în prezent se pierd în cea mai mare parte“, a spus antreprenorul.

Parteneri de la MIT

Ideea lui Marius Ursache a fost pusă în aplicare alături de o echipă de şapte antreprenori, ingineri software şi designeri, ca parte a programului Entrepreneurship Development Program de la MIT în Statele Unite.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite