Oamenii de ştiinţă spun că o cometă care se îndreaptă către Pământ ar putea fi un vizitator dintr-un alt sistem solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astronomii cred că acesta ar putea fi cel de-al doilea obiect interstelar care trece prin sistemul nostru solar, după cel descoperit în 2017.

Orbita cometei este una bizară, şi sugerează că aceasta ar putea să fi sosit în sistemul nostru solar din altă parte, conform oamenilor de ştiinţă. Spre deosebire de orbita eliptică pe care o are un obiect din sistemul nostru solar, în timp ce se roteşte în jurul Soarelui, mişcarea cometei este mai mult hiperbolică, sugerând că s-ar afla într-o călătorie prin sistemul nostru solar, şi nu în jurul acestuia.

În 2017 a fost observat primul obiect interstelar ajuns în sistemul nostru solar, denumit 'Oumuamua, care a captivat oamenii de ştiinţă. Se cunosc în continuare foarte puţine detalii despre acesta, iar comportamentul său a fost atât de ciudat încât unii au sugerat că ar fi de fapt o navă spaţială.

Dacă acest nou obiect este un alt vizitator interstelar, ar putea oferi mai multe date cu privire la 'Oumuamua şi ne-ar putea permite să înţelegem cum ajung astfel de obiecte să fie ”aruncate” prin univers, arată cei de la Independent.

Cometa a fost descoperită de astronomul amator Gennady Borisov, care l-a văzut printr-un telescop pe care l-a făcut el însuşi. Ulterior, Borisov a postat descoperirea pe internet şi alţi cercetători au confirmat-o.

Unul din lucrurile care au făcut ca 'Oumuamua să fie atât de greu de cercetat este faptul că oamenii de ştiinţă au observat obiectul în momentul în care ieşea din sistemul nostru solar, având astfel un timp foarte redus de a-l observa. Noua cometă pare să fie predispusă la o şedere mai lungă, astfel încât astronomii ar putea avea o oportunitate reală de a o cerceta şi a afla originea sa.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite