Oamenii de ştiinţă au cântărit din nou gaura neagră din centrul Căii Lactee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: NASA
Foto: NASA

Potrivit noilor calcule, respectiva gaură neagră este de 4,3 milioane de ori mai grea decât soarele şi se află la 27 de mii de ani lumină de Pământ.

Astronomii au întocmit cea mai detaliată hartă a vecinătăţii găurii negre existentă în centrul Căii Lactee. Datorită acestui fapt, oamenii de ştiinţă au descoperit mai mulţi sateliţi noi şi, de asemenea, au clarificat masa şi distanţa faţă de ei. Conform noilor calcule, această gaură neagră este de 4,3 milioane de ori mai grea decât Soarele şi se află la 27 de mii de ani lumină distanţă de Pământ. Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Astronomy & Astrophysics.

Astronomii speculează că, probabil, toate galaxiile din univers sunt centrate în jurul uneia sau mai multor găuri negre supermasive. De exemplu, în Calea Lactee este Sgr A * (Săgetător A cu asterisc). Presupunerea privind existenţa unei găuri în centrul Căii Lactee a fost făcută de astronomi la începutul anilor 1990, urmare a efectului asupra orbitelor obiectelor adiacente centrului galaxiei noastre.

Mai târziu, astronomii au descoperit că în jurul SgrA* există câteva zeci de stele şi mai mulţi nori mari de gaz care se apropie periodic de gaura neagră. Descoperirea acestor stele şi nori de gaz în 2020 a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Fizică, primit de Reinhard Genzel şi Andrea Gez.

Într-o serie de noi articole, astronomii conduşi de Henzel au descris rezultatele multor ani de observaţii ale centrului galaxiei noastre, pe care le-au efectuat folosind instrumentele observatoarelor VLTI şi GRAVITY. Datorită acestui fapt, oamenii de ştiinţă au descoperit noi stele însoţitoare ale SgrA* şi au clarificat proprietăţile celor cunoscute anterior.

Pentru a analiza datele observaţionale, Gentzel şi colegii săi au dezvoltat un algoritm care a comparat imaginile obţinute la diferite intervale de timp şi a urmărit modul în care s-a schimbat poziţia obiectelor din vecinătatea SgrA*. Datorită acestui fapt, astronomii au calculat traiectoriile exacte ale stelelor şi au determinat la ce distanţă de gaura neagră se află acestea.

Potrivit cercetătorilor, datorită rezultatelor cercetărilor lor, a fost posibilă îmbunătăţirea calităţii hărţii astronomice a centrului galaxiei noastre de aproximativ două duzini de ori. Drept urmare, oamenii de ştiinţă au descoperit câţiva sateliţi necunoscuţi anterior ai găurii negre supermasive şi, de asemenea, au clarificat masa şi distanţa acesteia faţă de Pământ. Oamenii de ştiinţă estimează că SgrA* este de aproximativ 4,297-4,31 milioane de ori mai grea decât Soarele, iar distanţa dintre acesta şi Pământ variază între 26.967 şi 27.025 de ani lumină.

Aceleaşi calcule au arătat că două stele însoţitoare ale găurii negre, S38 şi S42, se vor apropia de ea la o distanţă minimă anul viitor. Observarea acestor întâlniri, speră Henzel şi colegii săi, îi va ajuta pe astronomi să testeze unele dintre calculele teoriei relativităţii cu o acurateţe record.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite