O scurtă istorie a Big Bang-ului prin legendele cosmogonice româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin Big Bang, cercetătorii au încercat să explice cum a apărut Universul.
Prin Big Bang, cercetătorii au încercat să explice cum a apărut Universul.

Există teoria care sprijină crearea Universului de către Dumnezeu şi există cea ştiinţifică, iar Big Bang este punctul central al acesteia din urmă. Tu ce ştii despre Big Bang?

„Ştiinţă&Tehnică“ vrea să explice ce-i cu acest Big Bang şi de ce oamenii ar trebui să ştie ce înseamnă. Big Bang s-a născut din curiozitate, iar la teoria din prezent s-a ajuns prin întrebări puse de-a lungul multor sute de ani. Dar au trecut câteva decenii de la confirmarea teoriei, a fost confirmată şi existenţa bosonului Higgs, iar rolul nostru în Univers încă n-a fost elucidat.

Şi înainte de orice teorie a oamenilor de ştiinţă a existat religia, credinţa în semne, în legende. Cei mai mulţi autori de cărţi de popularizare a ştiinţei aleg să prezinte şi câteva dintre miturile legate de începuturile Universului. Cristian Roman le numeşte pe cele despre care s-a vorbit mai puţin. Este vorba despre legendele cosmogonice româneşti. Şi asta nu din patriotism, ci pentru că sunt pline de mister.

Într-una dintre ele, Dracul (Necuratul sau Nefărtate) contribuie decisiv la facerea lumii. „Cică dintru început nu era pământ, soare, lună şi stele, nici lumină ca acuma, ci ori încotro te-ai fi întors şi te-ai fi uitat, era numai o apă tulbure, care plutea ca un nor încolo şi-ncoace. Iar pe valurile acestei ape, nemărginit de mare şi adâncă, umblau Dumnezeu şi dracul, singurele fiinţe de pe timpul acela.” Dumnezeu şi Dracul s-au plimbat pe valurile acelei ape timp de 7 ani, până când Dumnezeu a obosit, pentru că nu se culcase, nici nu dormise defel în răstimpul acesta.

Restul detaliilor sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă şi Tehnică“ acolo unde este primul episod din „O scurtă istorie a Big Bang-ului“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite