Modulul japonez care s-a răsturnat pe suprafața Lunii în ianuarie a supraviețuit nopții lunare și a fost repornit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modulul japonez SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), care a ajuns pe suprafața Lunii în ianuarie, a supraviețuit nopții lunare dure, echivalentul a două săptămâni pământene fără soare și înghețate, potrivit BBC.

„Noaptea trecută, a fost trimisă o comandă către SLIM și s-a primit un răspuns”, a declarat agenția spațială japoneză Jaxa pe X.

SLIM a aselenizat în ianuarie în apropierea ecuatorului Lunii, unde temperatura la suprafață atinge peste 100 de grade Celsius la amiază, dar apoi coboară la -130 de grade Celsius în timpul nopții lunare. Comunicarea cu modulul lunar a fost întreruptă după un timp scurt, pentru că era amiază lunară, ceea ce înseamnă că temperatura echipamentului de comunicații era foarte ridicată. S-au început pregătirile pentru realuarea comunicării după ce temperaturile mai scad. Din păcate, însă, din cauză că nava a ajuns pe sol într-o poziţie în care panourile sale solare sunt orientate greşit în raport cu Soarele, acestea au fost incapabile să mai genereze energie. În aceste condiţiţii, SLIM a intrat în modul de veghe. Compania Jaxa a declarat la vremea respectivă că SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) nu a fost proiectat pentru nopțile lunare aspre.

La un moment dat, schimbarea direcției luminii solare i-a permis să trimită imagini înapoi, dar s-a oprit iarăși când a început noaptea lunară. Atunci japonezii au declarat că este posibil să înceapă să funcţioneze din nou la jumătatea lunii februarie, când Soarele va străluci din nou asupra celulelor solare ale lui Slim. Cu toate acestea, existau temeri că SLIM nu va supravieţui nopţii lunare, temperatura extrem de scăzută fiind una dintre provocările actuale ale misiunilor spaţiale de lungă durată.

Modulul SLIM, Foto: JAXA
Modulul SLIM, Foto: JAXA

„Vestea că SLIM s-a repornit după noaptea lunară rece este semnificativă”, a declarat dr. Simeon Barber de la Open University din Marea Britanie. „Supraviețuirea nopții lunare este una dintre provocările tehnologice cheie care trebuie depășite dacă vrem să stabilim misiuni robotice sau umane de lungă durată pe Lună”, a mai spus el.

În timpul scurtei sale perioade anterioare de trezire, SLIM a reușit să studieze în detaliu mediul înconjurător și să transmită noi imagini către Pământ. JAXA speră că, după ce a supraviețuit nopții lunare, va putea să-și continue activitatea.

Aselenizarea din ianuarie a făcut ca JAXA să fie a cincea agenție spațială care reușește o atselenizare ușoară, după SUA, fosta Uniune Sovietică, China și India.

O navă spațială americană, modulul de aselenizare Odysseus, a intrat joi în istorie, devenind primul robot construit și operat privat care a realizat o aselenizare lină pe Lună. La fel ca SLIM, și acest modul a atins suprafața Lunii într-o poziție ciudată. Controlorii de la compania operatoare, Intuitive Machines, cred că robotul lor s-a înclinat pe o parte în momentul atingerii solului. Cu toate acestea, Odysseus pare să fie încă funcțional și comunică cu Pământul.

Deocamdată nu au fost publicate imagini de la misiunea de la suprafață.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite