Modificarea orbitei unui asteroid într-un test de apărare planetară a dislocat mai mulți bolovani care se deplasează cu viteză
0Modificarea orbitei unui asteroid într-un test de apărare planetară a dislocat mai mulți bolovani care se deplasează cu viteză, dar aceștia nu reprezintă niciun pericol.
Apărarea planetară este un termen folosit pentru a descrie toate capacitățile necesare pentru a detecta, avertiza și preveni sau atenua potențiale impacturi ale unor asteroizi, comete sau alte obiecte cu Pământul.
Apărarea planetară presupune detectarea, urmărirea, identificarea traiectoriei, formei, masei și compoziției, determinarea severității unui posibil impact și a măsurilor de atenuare care pot fi adoptate pentru a proteja viețile și propietățile, scrie NASA.
În septembrie 2022, în cadrul misiunii DART, o navă spațială a NASA a lovit asteroidul Dimorphos pentru a-l devia ușor de pe traiectorie. Obiectivul NASA a fost să evalueze dacă strategia ar putea fi folosită pentru a proteja Pământul în cazul în care un asteroid s-ar îndrepta către planeta noastră.
Testul a reușit să-l îndepărteze ușor pe Dimorphos, dar un studiu a arătat faptul că impactul a dislocat de pe suprafața asteroidului 37 de bolovani care acum se îndepărtează de asteroid.
Studiul realizat de astronomul David Jewitt a descoperit că în urma coliziunii un nor de roci au fost lansați în spațiu. „Roiul de roci este ca un nor de schije care se extinde dintr-o grenadă de mână”, a spus Jewitt, autorul principal al studiului și profesor de științe planetare și pământului la Universitatea California (UCLA). „Deoarece acești bolovani mari, practic, au aceiași viteza cu a asteroidului vizat, ei sunt capabili să-și facă propriile daune”, conform site-ului UCLA.
Jewitt a spus că, având în vedere viteza mare a unui impact tipic, un bolovan de 4,6 metri care lovește Pământul ar produce la fel de multă energie ca bomba atomică care a fost aruncată pe Hiroshima, specifică articolul.
Din fericire, nici Dimorphos, nici roiul de bolovani dislocați după impact nu reprezintă vreun pericol pentru Pământ. NASA a selectat Dimorphos tocmai pentru că se afla la aproximativ peste 9 milioane de Pământ și măsoară doar aproximaiv 177 metri în diametru - suficient de aproape pentru a fi de interes și suficient de mic să nu prezinte riscuri, au motivat experții, sublinează sursa.
Când a intrat în Dimorphos cu peste 20.000 de km pe oră, DART a încetinit orbita lui Dimorphos în jurul asteroidului său geamăn, Didymos, cu câțiva milimetri pe secundă și a reușit să producă o deviere.