Asteroidul lovit intenționat de sonda NASA a lăsat o urmă de 10.000 de kilometri FOTO

0
Publicat:

O imagine surprinsă de un telescop din Chile arată că asteroidul lovit în mod deliberat de sonda spațială DART a NASA a lăsat o urmă de reziduuri care se întinde pe mii de kilometri, relatează BBC.

Asteroidul lovit în mod deliberat de sonda spațială DART a NASA a lăsat o urmă de reziduuri.
Asteroidul a lăsat o urmă de 10.000 de km. FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Cercetătorii încearcă să stabilească dacă traiectoria asteroidului Dimorphos a fost schimbată. 

Fotografia a fost realizată la două zile după coliziune de astronomii din Chile, care au reușit să surprindă traseul de resturi utilizând Telescopul de Cercetare Astrofizică sud, SOAR.  

Astfel, coada asteroidului se întinde pe mai mult de 10.000 de kilometri și ar urma să devină și mai lungă până când se dispersează complet. 

Asteroidul care a fost lovit intenționat de NASA a lăsat o urmă de 10 000 de kilometri. Foto: NASA

 „Este uimitor cât de clar am reușit să surprindem structura și amploarea urmărilor în zilele de după impact", a afirmat astronomul Teddy Kareta. 

Urma de resturi va fi monitorizată în următoarele săptămâni și luni, a afirmat Michael Knight de la Laboratorul de Cercetări Navale al SUA.

Misiunea DART a costat 325 de milioane de dolari și a presupus lovirea intenționată a unui asteroid. 

Va dura câteva săptămâni până când oamenii de ştiinţă vor putea confirma că traiectoria asteroidului a fost într-adevăr modificată. 

Cu toate acestea, Lori Glaze, directorul departamentului de științe planetare de la NASA, este convinsă că misiunea a realizat ceva remarcabil. 

Oamenii de știință vor stabili dacă misiunea a fost un succes prin studierea schimbărilor suferite de traiectoria asteroidului Dimorphos în timp ce orbitează asteroidul Didymos.  

Telescoape de pe Pământ vor realiza măsurători precise ale sistemului de asteroizi. Tehnica ar putea fi utilizată în viitor în cazul în care ar exista un asteroid care să se îndrepte spre Pământ . 

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite