Misterul găurilor de pe fundul Oceanului Atlantic, descoperite prima oară în urmă cu 20 de ani: „Se întâmplă ceva important şi nu ştim ce este“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  NOAA Ocean Exploration
FOTO  NOAA Ocean Exploration

Oamenii de ştiinţă de la Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA) au descoperit o serie de găuri misterioase aliniate perfect pe fundul Oceanului Atlantic, în timpul expediţiei „Voyage to the Ridge 2022”, relatează The New York Times.

Experţii de la NOAA caută răspunsuri în timpul a trei expediţii din programul „Voyage to the Ridge 2022”, care au început în luna mai şi se vor încheia în septembrie, conform The New York Times.

Găurile misterioase au fost găsite, sâmbătă, 23 iulie, la 2.660 de metri pe fundul Oceanului Atlantic în timp ce cercetătorii explorau vârful unui vulcan subacvatic, situat la nord de arhipelagul Azore, în apropiere de Portugalia. 

Aproximativ o săptămână mai târziu, oamenii de ştiinţă au identificat încă patru găuri aflate la circa 483 de kilometri distanţă şi la o adâncime de 1,6 kilometri. 

Găuri descoperite pe fundul Oceanului Atlantic

NOAA Ocean Exploration, organizaţia federală din Statele Unite ale Americii ce se ocupă cu studierea oceanelor, a solicitat ajutor oamenilor prin intermediul unei postări publicate pe contul de Twitter: „În timpul scufundării #Okeanos de sâmbătă, am observat mai multe dintre aceste seturi de găuri în sedimente. Par făcute de om, deşi micile grămezi de sedimente din jurul găurilor indică faptul că ar fi fost excavate de... ceva. Care este ipoteza voastră?”. 

Cu aproape două decenii în urmă, la doar 75 de kilometri distanţă de locul expediţiei actuale, oamenii de ştiinţă au observat găuri similare în timpul unei explorări, a declarat Emily Crum, purtătoare de cuvânt a NOAA. 

„Sursa găurilor sau modul în care au fost construite este necunoscută, dar sedimentul ridicat poate indica excavarea”, au scris autorii. 

Cercetătorii au reuşit să preleveze sedimente din jurul găurilor folosind dispozitivul de aspiraţie al submersibilului, în speranţa că ar putea afla dacă vreun organism trăieşte acolo sau nu. 

După ce a lucrat atât la explorarea recentă, cât şi la lucrarea din anul 2004, biologul Michael Vecchione îşi doreşte să afle ce se ascunde sub nisipurile din mijlocul Atlanticului. 

„Se întâmplă ceva important acolo şi nu ştim ce este", a declarat Vecchione. „Acest lucru evidenţiază faptul că există încă mistere acolo." 

Acoperind o distanţă impresionantă de 16,000 kilometri, Mid-Atlantic Ridge este cel mai lung lanţ muntos submarin din lume şi un loc în care mai multe cutremure au loc în mod frecvent.  

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite