Metodă extremă de tratare a dependenţei de droguri şi de alcool: lobotomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dependenţa este o boală a creierului, dar metodele de tratare nu presupun înlăturarea unor secţiuni din acesta FOTO ScienceDaily
Dependenţa este o boală a creierului, dar metodele de tratare nu presupun înlăturarea unor secţiuni din acesta FOTO ScienceDaily

Medicina merge departe pentru a trata problema drogurilor. În unele cazuri, pînă la soluţii ultra-radicale. Cea mai controversată metodă de tratare a dependenţei vine din China, unde pacienţilor li se arde centrul plăcerii din creier.

Neurochirurgii distrug centrii plăcerii din creierul pacienţilor dependenţi de heroină sau de alcool, pentru a le „vindeca” astfel boala. Efectele secundare sunt însă uriaşe. Prin distrugerea regiunii creierului implicată în adicţie, există riscul de a se înlătura definitiv întregul spectru de emoţii şi nevoi fireşti resimţite de om, inclusiv abilitatea de a simţi bucuria.

În 2004, Ministerul Sănătăţii a interzis această procedură în China, din cauza datelor insuficiente cu privire la efectele pe termen lung şi a controverselor din presă pe această temă. Se punea întrebarea dacă pacienţii pot înţelege pe deplin ce presupune procedura cu care se confruntă, scrie „Times”.

Totuşi, unii doctori continuă să facă această operaţie, pentru cercetări. Un nou studiu în această privinţă a fost chair publicat recent. „The Wall Street Journal” detalia cazul unui medic care pretindea că a efectuat peste 1.000 de asemenea proceduri pentru a trata depresia, schizofrenia şi epilepsia, după ce operaţia fusese scoasă în afara legii. Cel puţin la fel de mulţi pacienţi dependenţi au suferit de atunci această intervenţie, conform „Times”.

Autorii unuia dintre studiile efectuate în China, Guodong Gao, pretinde că operaţia „este o metodă fezabilă de îmbunătăţire a simptomelor dependenţei psihologice de droguri opiacee”. Aceasta, în ciuda faptului că au înregistrat efecte secundare pe termen lung la peste 60% dintre pacienţi, inclusiv pierderi de memorie şi de motivaţie. Mai mult, în cinci ani, 53% dintre pacienţii operaţi erau din nou dependenţi de opiacee.

creier

Aceste operaţii nu sunt efectuate doar în China. Uneori, şi chirurgii din SUA şi Marea Britanie recurg la ele în cazul unui număr redus de pacienţi care suferă de depresie imposibil de tratat sau de maladia obsesiv-compulsivă. Dar experţii sunt de acord că această tehnică nu ar trebui niciodată folosită pentru a trata dependenţa.

Tratamentul convenţional duce la recuperarea a 30%-40% dintre pacienţi, astfel că operaţia are o rată mai mare de succes (47%) însă experţii consideră că această îmbunătăţire este obţinută cu riscuri mult prea mari. Chiar şi cele mai reuşite operaţii pe creier prezintă riscul unei infecţii, dizabilităţi sau chiar riscul de moarte, căci deschiderea craniului pentru a tăia o bucată de ţesut este atât periculos, cât şi impredictibil.

Efecte secundare extreme la pacienţi

De asemenea, cercetătorii chinezi relatează că 21% dintre pacienţii studiaţi au prezentat probleme de memorie după operaţie, iar 18% prezentau «motivaţie scăzută», printre care şi un caz în care dorinţa sexuală a dispărut. Autorii susţin, însă, că „toţi aceşti pacienţi au relatat că efectele secundare erau suportabile”. Mai mult, 53% dintre pacienţi au prezentat modificări ale personalităţii, au devenit mai supuşi, scrie „Time”. Alţi 7% i au devenit mai impulsivi în urma intervenţiei chirugicale.

Operaţia este efectuată fără anestezierea completă a pacienţilor. Ei trebuie să rămână în stare alertă pentru a minimiza riscul de a distruge regiuni necesare pentru senzaţii, conştiinţă sau mişcare. Celulele din mici secţiuni din ambele emisfere ale creierului sunt distruse prin cauterizare. Regiunea centrilor plăcerii este plină de neuroni care conţin dopamină şi opioizi naturali, ce joacă un rol important în senzaţia de plăcere şi în dorinţe, chiar dacă este vorba despre droguri sau pur şi simplu mâncat şi iubit.

Riscuri şi beneficii

Acestea nu sunt singurele cercetări ştiinţifice efectuate în China care sunt lipsite de etică sau afectate de fraude ştiinţifice. Publicarea rezultatelor într-un jurnal ştiinţific internaţional le aduce acestora beneficii importante.

Din cauza  consecinţelor imprevizibile şi dăunătoare, comunitatea experţilor este de acord în a condamna folosirea tehnicii pentru tratarea adicţiilor. „Leziunea acestei regiuni care este implicată în toate tipurile de motivaţie şi plăcere are riscul de a mutila persoana respectivă”, a spus dr. Charles O’Brien, directorul Centrului de Studii ale Adicţiei din cadrul University of Pennsylvania

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite