Mari minuni ale lui Dumnezeu, explicate de ştiinţă: cum au fost Moise, Noe şi alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Crede şi nu cerceta" este o zicală veche şi ineficientă. Aşa că sunt oameni care au cercetat şi au venit cu nişte răspunsuri privind religia.

Odată ce omul a scăpat de asuprirea omului şi a început să cerceteze ce s-a întâmplat în vremea lui Iisus Hristos, au apărut tot felul de informaţii crezute imposibile. Desigur, au venit şi multe teorii care s-au dovedit false sau sunt pe cale de a fi dovedite. În prezent, fizicianul Gerald Schroeder vorbeşte despre câteva miracole din Biblie şi cum s-au întâmplat ele cu adevărat.

Înainte de orice explicaţie trebuie să ştii că ceea ce apare în Biblie nu este cuvântul lui Dumnezeu ori al lui Iisus Hristos, ci cuvântul pe care şi-l mai aduceau aminte apostolii după ce Mesia a fost ucis. Aceştia oameni au început să cutreiere şi lumea în propovăduirea cuvântului acesta. Astfel, creştinismul s-a compus din ceea ce ei îşi aduceau aminte, dar şi din vechime tradiţii păgâne al populaţiilor întâlnite de apostoli. Tradiţiile păgâne trebuiau înglobate în creştinism, pentru că altfel acei oameni n-ar fi acceptat acest nou zeu: Dumnezeu.

Ce s-a întâmplat cu potopul lui Noe

Dumnezeu, zeu bun, dar mânios, a vrut să le dea oamenilor o lecţie şi a plănuit un potop. Noe a fost singurul ales să salveze animale, câte două din fiecare specie, şi să-şi salveze familia. El a construit o arcă cu ajutorul căreia apele care au înecat Pământul.

Cercetătorii sugerează că, în timpul unei perioade de încălzire globală din ciclurile Pământului, topirea gheţarilor din Marea Mediterană ar fi putut produce o astfel de inundaţie. Acest val de apă a inundat toată bucata de uscat de la Bosfor, Turcia, până la Marea Neagră, trasformând totul într-o mare de apă sărată.

În 1990, pe baza unor picturi, desene şi dovezi arheologice, geologii William Ryan şi Walter Pitman, de la Universitatea din Columbia, au explicat că în fiecare zi au curs aproximativ 10.000 de metri cubi de apă şi că tot acest proces a durat 300 de zile. Inundaţiile terestre au dus la migrarea animalelor. Astfel, acest episod istoric a constituit baza poveştii cu Noe. 

Momentul în care Moise a devenit salvator

Legenda şi Biblia spun că Moise a urcat pe munte, iar un moment crucial care a schimbat religia şi soarta evreilor a fost când Dumnezeu îi vorbeşte lui Moise dintr-un tufiş în flăcări şi îi spune că trebuie să salveze poporul ales din mâna egiptenilor. Se poate însă ca lucrurile să nu fi stat chiar aşa. Oamenii de ştiinţă cred că acel tufiş creştea deasupra unui fel de gură de aerisire naturală sau că ar fi putut lua foc din cauza activităţii vulcanilor din apropiere.

Fizicianul norvegian Dag Kristian Dysthe a studiat combustia materialelor organice, în Mali, Vestul Africii, şi a ajuns la concluzia că astfel de evenimente se întâmplă în lumea reală. Cât despre vocea lui Dumnezeu, profesorul Benny Shannon presupune ca Moise lua un halucinogen local, produs din frunze de ayahuasca, plantă care se găsea în Negev sau în Deşertul Sinai.

Zămislire din pământ cu suflare de viaţă

Probabil că ştii deja povestea, iar ea este răspândită într-o formă sau alta în toate religiile: omul a fost creat din pământ şi a existat cumva un întâi mergător al acestei civilizaţii. Totuşi, şi în textele religioase din Egiptul Antic sau din legendele chineze, Creatorul (oricine ar fi el) modelează noroi în formă de om şi apoi suflă viaţă în interiorul acestuia, prin nări.

Un studiu făcut în 2013 a încercat să demonstreze aceste presupuneri şi acesta arată că noroiul funcţionează precum un loc de înmulţire pentru molecule şi substanţe chimice, pe care le absoarbe precum un burete. Acest proces durează milioane de ani, timp în care substanţele chimice reacţionează între ele pentru a crea proteine, ADN şi, în cele din urmă, celule vii. Bioinginerii de la departamentul de nano-ştiinţă de la Universitatea Cornell din New York susţin că noroiul ar fi putut constitui locul în care s-a născut viaţa pe Pământ. Asta dacă cineva vrea să ia ad litteram tot ceea ce se scrie în Biblie.

Pentru alte câteva poveşti explicate vizitează "Playtech". Ţine cont însă că religia este o ramură a deprinderilor omului care s-a dezvoltat în câteva milenii, cu mult înainte de creştinism, iar această formă pe care o avem în prezent a trecut prin secole de transformare, radicalizare, relaxare şi reformare. 

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite