Lupta de clasă în colonie: furnicile avansează profesional odată cu vârsta
0
O echipă de biologi din Elveţia au studiat câteva colonii de furnici şi au descoperit tipurile de grupe sociale pentru fiecare în parte şi modul în care acestea se guvernează.
Biologul Danielle Mersch, de la Universitatea din Lausanne, Elveţia şi colegii săi au marcat vizual fiecare furnică-muncitor din şase colonii diferite şi au folosit apoi un program de calculator pentru a monitoriza insectele, scrie „Ştiinţă şi tehnică“. Astfel au acumulat ceea ce ei pretind că ar fi cel mai voluminos set de date înregistrat vreodată despre interacţiunile din lumea furnicilor.
Prin acest experiment, biologii au descoperit că furnicile-muncitori se încadrează în trei grupe sociale care îndeplinesc roluri diferite: îngrijirea reginei şi a larvelor; salubrizarea coloniei; şi procurarea hranei. Diferitele grupuri se deplasează prin diferite regiuni ale muşuroiului, furnicile având tendinţa să progreseze de la un grup la altul pe măsură ce avansează în vârstă, au observat cercetătorii elveţieni.
Echipa a monitorizat şase colonii de furnici din familia Camponotus în laborator, etichetând fiecare individ cu o bucată de hârtie conţinând câte un simbol unic tip cod de bare. Coloniile – fiecare cu peste 100 de furnici – au fost lăsate să se manifeste pe teren plat împrejmuit, filmate de camere situate deasupra lor. Un computer recunoştea automat marcajele şi înregistra poziţia fiecărui individ de două ori pe secundă. De-a lungul a 41 de zile, cercetătorii au colectat peste 2,4 miliarde de citiri şi au documentat peste 9,4 milioane de interacţiuni între furnicile lucrătoare.
Articolul integral este disponibil pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“. Tot acolo este disponibil un material video în care poate fi urmărită interacţiunea între furnici în cadrul coloniei.
Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.