În Turcia, a fost descoperit creierul păstrat mii de ani, pentru că a fost fiert înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin fierbere se conservă orice, chiar şi creierul. FOTO Shutterstock
Prin fierbere se conservă orice, chiar şi creierul. FOTO Shutterstock

Pentru a fi conservate, legumele sunt fierte, dar se pare că procedeul funcţionează şi în cazul creierului. În Turcia, au fost descoperite unele cu o vechime de circa 4.000 de ani, iar cercetătorii tocmai au finalizat analiza lor.

Cercetătorii au descoperit ţesutul conservat în Vestul Turciei, în 2010. În mormântul în care a fost găsit mai erau schelete carbonizate şi obiecte din lemn, iar în patru dintre cranii erau ţesuturi cerebrale conservate. Cercetătorii au început analiza ţesuturilor încă de acum trei ani, dar publicarea rezultatelor nu s-a făcut decât acum, notează The Verge.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii au ajuns sub pământ după un cutremur, urmat de un incendiu. Focul a dus la fierberea creierelor în craniu urmată de reducerea oxigenului şi crearea unui mediu perfect pentru conservarea acestora. Mai mult, şi solul a contribuit la conservare: era bogat în potasiu, magneziu şi aluminiu.

Aceste trei elemente din sol, împreună cu acizii graşi ai organismului uman, au dus la crearea a ceea ce se numeşte ceară mortuară sau, după denumirea ştiinţifică, adipocere. Astfel, forma creierului a fost păstrată. „Nivelul la care s-au conservat, în combinaţie cu vârsta, este remarcabil. Dacă vrem să învăţăm mai multe despre istoricul bolilor neurologice avem nevoie de mai multe ţesuturi ca acestea“, a afirmat Frank Rühli, de la Universitatea din Zurich. Pe astfel de ţesuturi conservate pot fi studiate condiţii patologice precum tumorile, hemoragiile sau bolile degenerative.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite