GALERIE FOTO Cele mai bune fotografii de astronomie ale anului. Un român se află printre nominalizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Venus trece prin faţa Soarelui FOTO Alexandru Conu
Venus trece prin faţa Soarelui FOTO Alexandru Conu

Observatorul Regal din Greenwich a anunţat lista scurtă a candidaţilor pentru titlul de "Fotografia Astronomică a anului" 2013. Printre nominalizaţi se află şi un român.

Fotografii au trimis imaginile lor cu cerul, constelaţiile sau soarele, iar câştigătorii finali vor fi anunţaţi pe 18 septembrie.

Fotograful de astronomie al anului este o competiţie organizată de Observatorul Regal de cinci ani. Competiţia are patru categorii principale, inclusiv una pentru cei sub 16 ani. Anul acesta vor exista trei premii speciale: pentru debut, creativitate şi pentru fotografiile făcute cu ajutorul roboţilor sau telescoapelor.

Premiul cel mare va fi de 1.500 de lire sterline, iar câştigătorii categoriilor "Pământ şi Spaţiu", "Sistemul nostru solar", "Spaţiul îndepărtat" şi "Tineret" vor primi 500 de lire sterline.

"The Guardian" a selectat câteva imagini nominalizate, iar printre ele se regăseşte şi o fotografie făcută de Alexandru Conu, în care a reuşit să prindă tranzitul planetei Venus prin faţa Soarelui. Imaginea intitulată "Tranzitul lui Venus la Marea Neagră". Acestea au loc la opt ani şi durează aproximativ şase ore.

image
image

Foto

astrofotgrafie

Alexandru Conu trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Pe lângă pasiunea pentru astronomie, el face fotografii de modă şi pentru reclame. Fotografiile sale cu spaţiul pot fi admirate pe astrographist.com. Fotograful născut în 1983 este interesat de astronomie de la cinci ani. Este unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi amatori de astronomie.

Este şeful Comisiei Fotografice a Societăţii Române de Meteori şi Astronomie, membru în juriul ASTROFOTO, concursul naţional de fotografie astronomică şi membru al Astroclubului Bucureşti. A colaborat cu "National Geographic", "Sky and Telescope" şi alte publicaţii. Are un curs de astrofotografie la F64.

Imaginea sa a fost făcută pe 6 iunie 2012, la Eforie Sud cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark III, cu un telescop Vixen VMC 110L, cu un iso de 100, expunere 1/40 de secunde şi o deschidere de 9,4.

Puteţi admira şi alte fotografii nominalizate mai jos, dar şi în galeria foto ataşată articolului.

Stefano de Rosa


 

image

Tommy Eliasen

image

Nik Szymanek

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite