Începe Şcoala de Vară „Priviţi cerul”. Temele sunt multiple şi interesante, de la cunoaşterea constelaţiilor la astrofizică
0Acţiunea va consta într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie, începând cu cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele, şi terminând cu teme de astrofizică.
În perioada 9 - 13 iulie 2013, secţia Planetariu-Observator Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de-a şasea ediţie a Şcolii de vară de Astronomie „Priviţi Cerul”, manifestare care va consta într-o serie de cursuri ce vor aborda diferite teme de astronomie începând cu cunoaşterea constelaţiilor şi a principalelor stele, şi terminând cu teme de astrofizică şi climatologie planetară. Instituţia gălăţeană are alături la acest proiect pe membrii Astroclublui „Călin Popovici”, care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic.
„În fiecare zi a şcolii de vară vor fi în prima parte cursuri de astronomie, între orele 18.00 - 22.00, iar după aceasta urmând observaţiile astronomice şi alte activităţi practice care se vor desfăşura între orele 22.00 - 00.00. Toate aceste activităţi vor încerca să pună în valoare dotarea modernă de care se bucură în acest moment Planetariul si Observatorul astronomic, dar şi perfecţionarea cunoştinţelor de astronomie a celor care sunt interesaţi de acest domeniu,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul acţiunii.
Printre temele, teoretice şi practice, care vor fi abordate în cadrul cursurilor acestei Şcoli de vară de Astronomie, amintim: Constelaţiile – repere pe bolta cerească, Fizicieni – astronomi, Nebuloase şi roiuri stelare, Observarea exoplanetelor, Observaţii astronomice la stele şi deep-sky, Astrofotografie educativă la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Părţile “întunecate” ale Universului. Materie şi energie întunecată, etc.
Şcoala de Vară de Astronomie „Priviţi Cerul !” urmăreşte popularizarea astronomiei prin diverse mijloace, dar şi stimularea interesului elevilor, studenţilor şi a publicului larg pentru cunoaşterea astronomiei prin participarea la acţiuni interactive. Pasionaţii de astronomie sau cei care vor să se iniţieze în tainele acestei ştiinţe, sunt aşteptaţi să participe la acestă manifestare.