FOTO ARCA românilor a fost vizitată de Agenţia Spaţială Europeană pentru programul de explorare a planetei Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ARCA Dumitru Popescu (al doilea din stânga) şi membrii delegaţiei ESA. FOTO Arca
Preşedintele ARCA Dumitru Popescu (al doilea din stânga) şi membrii delegaţiei ESA. FOTO Arca

În cadrul parteneriatului pentru explorarea planetei Marte, România a fost gazda unei delegaţii venită din partea Agenţiei Spaţiale Europene. Membrii ESA au venit să se intereseze de parcursul făcut de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) în proiectul ExoMars.

Agenţia Spaţială Europeană a vizitat ARCA timp de două zile pentru a observa progresul programului ExoMars - High Altitude Drop Test, se arată în comunicatul remis „Adevărul“. ARCA a încheiat cu succes prima fază a programului, evaluarea designului, şi este aproape de a finaliza primul vehicul de test (Drop Test Vehicle - DTV) pentru primul zbor de testare, alături de echipamentele de suport de la sol.

Zborul de test, care va avea loc deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, va fi o repetiţie pentru cele două zboruri principale care vor avea loc în toamna anului 2013. Obiectivul principal al misiunilor High Altitude Drop Test este testarea sistemului de frânare atmosferică pentru nava spaţială ExoMars care va ateriza pe suprafaţa planetei Marte in 2016.

Un balon cu heliu va ridica vehiculul DTV, de 604 kg, la o altitudine de 27 km. La acea altitudine vehiculul va fi eliberat şi va fi lansat in cădere liberă până când va atinge viteza de 0,7 Mach. La această viteză, paraşuta va fi deschisă, pentru a simula condiţiile de zbor pe planeta Marte. Nava spaţială ExoMars va fi lansată de pe cosmodromul Baikonur cu o rachetă Proton.

Marte va fi explorată cu ajutorul românilor. ARCA va efectua teste de zbor pentru modulul ExoMars al ESA (galerie foto şi material video)

Despre ARCA şi reuşitele de până acum

Realizările asociaţiei

  • Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, reutilizabil, din materiale compozite, care a fost lansată în 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
  • Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat două zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.
  • Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, la altitudinea de 40 km.

ARCA va colabora cu Agenţia Spaţială Europeană în cadrul misiunii ExoMars pentru explorarea planetei Marte

Proiecte în lucru

  • dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestră joasă;
  • dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
  • dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.

Despre ARCA

ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).

Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte şi lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosesc tehnologiile deja existente, într-un mod inovativ, ceea ce permite accesul în spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite