FOTO 13 vieţuitoare fascinante descoperite în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, oamenii de ştiinţă completează lista cu vieţuitoare care ne populează planeta. Unele specii sunt ascunse în jungle neexplorate, iar altele se pierd în agitaţia marilor oraşe.

Se estimează că există 10 milioane de tipuri de viaţă pe planetă. Până acum, cercetătorii au reuşit să descopere şi să catalogheze numai 1,3 milioane. În fiecare an, peste 15.000 de exemplare sunt surprinse în premieră pe cameră.

Şi în anul 2013 au fost descoperite numeroase specii, care mai de care mai interesante. „Adevărul“ vă propune un top 13 al descoperirilor biologice de anul acesta, alcătuit de livescience.com.

Broaşte ciocolatii şi furnici pirat

În filmul Harry Potter, micii vrăjitori mâncau broaşte de ciocolată la desert. Broasca ciocolatie din Republica Surinam cu siguranţă nu este la fel de gustoasă, însă are un aspect similar. Mica creatură se numără printre cele 60 de specii descoperite în pădurile tropicale din sud-estul republicii.

image

În peninsula Cape York din Australia trăieşte o şopârlă cu abilităţi foarte bune de camuflare. Geckoul cu coada frunză creşte până la 20 de centimetri şi se ascunde printre frunzele şi pietrele din pădurile tropicale pentru a-şi surprinde prada.

image

Tot într-o pădure tropicală – de data acesta din Filipine - a fost descoperită şi furnica pirat. Aceasta nu îşi petrece timpul jefuind corăbii şi bând rom, ci şi-a dobândit numele ca urmare a unei pete negre de pe ochi, care arată ca un bandaj purtat de piraţi.

image

Orhideele pot fi găsite în florăriile din întreaga lume însă pentru a descoperi orhideea fluture Hochstetter, cercetătorii au călătorit până în vârful unui vulcan din insulele Azore.

image

Scorpionii sunt creaturi de care ar trebui să fugim dacă ne ies în cale. Nu e cazul şi cu un scorpion descoperit, anul acesta, în Turcia. Acesta măsoară numai câţiva centimetri în lungime şi o înţepătură din partea lui ar avea cam acelaşi efect ca şi înţepătura unui ţânţar.

image

Lemurienii pitici şi prădătorul preistoric

În jungla vietnameză, un prădător antic stă la pândă, aşteptându-şi următoarea victimă. Antropodele din genul Onychophora sunt cunoscute sub numele de viermi de catifea şi îşi imobilizează prada scuipând o substanţă lipicioasă spre ea.

image

Olinguitoul a tot fost expus prin muzee însă abia anul acesta a fost recunoscut drept o specie nouă. Acesta mai este denumit şi „maimuţa-pisică“ şi abia anul acesta cercetătorii şi-au dat seama de diferenţele dintre el şi olingoul cu coada stufoasă. Creatura poate fi găsită în Munţii Anzi.

image

Pasărea croitor de Cambodgia se ascundea chiar sub nasul cercetătorilor.  Ea a fost descoperită în capitala ţării, Phnom Penh, zburând printre clădirile de beton. Noua specie a fost supranumită „pasărea cu părul de foc”, pentru că pe creştetul său are penele de culoare portocalie.

image

Titlul de cea mai adorabilă descoperire a anului merge la lemurianul pitic. Acesta a fost găsit în Madagascar şi oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că mamiferul ar putea fi deja pe cale de dispariţie, estimând că mai există aproximativ 50 de exemplare în viaţă.

image

Bufniţa Rinjani scops a fost descoperită datorită sunetului unic pe care îl face. Ea trăieşte pe Insula Lombok, din Indonezia, la poalele vulcanului Rinjani.

image

Minunăţii din ape

Descoperiri nu au fost făcute numai pe uscat, ci şi în adâncuri. Astfel, în Indonezia a fost descoperită o nouă specie de rechin, denumită rechin umblător. Creatura a primit acest nume deoarece pare să meargă, cu ajutorula aripioarelor, când înoată deasupra nisipului de pe fundul oceanului.

image

Crevetele schelet are un „înveliş“ transparent şi poate fi găsit numai într-o peşteră oceanică de lângă coasta insulei Catalina, California. Cercetătorii au găsit şi o specie nouă de octocorali. Aceştia au opt polipi şi seamănă cu nişte flori. 

image

Haide să discutăm pe Facebook la „Tech Adevărul“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite