Femeile chirurg au rezultate mai bune decât bărbații. Diferențe în tehnica medicală și asumarea riscurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care sunt operate de femeile chirurg au mai puține șanse să experimenteze complicații și să aibă nevoie de îngrijire ulterioară, decât atunci când bărbații mânuiesc bisturiul, au relevat două studii majore.

Femeile chirurg, rezultate mai bune decât bărbații FOTO Arhivă
Femeile chirurg, rezultate mai bune decât bărbații FOTO Arhivă

Chirurgii bărbați ar avea lecții importante de învățat. Medicii din Canada și Suedia au analizat înregistrările a peste 1 milion de pacienți din două registre medicale separate și au descoperit că pacienții operați de femeile chirurg au avut rezultate semnificativ mai bune, cu mai puține probleme în lunile post-operatorii, potrivit The Guardian.

Diferențele de tehnică, viteză și asumarea riscurilor

Cercetătorii investighează motivele potențiale ale diferențelor, dar înregistrările sugerează că femeile chirurg tind să opereze mai lent. Astfel, ele pot obține rezultate mai bune în sala de operație, deoarece își iau timpul necesar.

Dr. Christopher Wallis, care a condus unul dintre studiile la spitalul Mount Sinai din Toronto, a spus că descoperirile ar trebui să-i determine pe chirurgii bărbați să reflecteze asupra abordării intervenției chirurgicale și să învețe de la colegii de sex feminin, în beneficiul pacienților.

În calitate de bărbat chirurg, cred că aceste date ar trebui să ne determine pe mine și pe colegii mei să ne oprim și să ne gândim care sunt motivele”, a spus el.

Echipa lui Wallis a analizat complicațiile medicale și ratele de deces după intervenții chirurgicale, la aproape 1,2 milioane de pacienți din Ontario, în perioada 2007- 2019. Înregistrările au inclus 25 de proceduri chirurgicale diferite: pe inimă, creier, oase, organe și vase de sânge.

Analiza, raportată în Jama Surgery, a arătat că la 90 de zile după o operație, 13,9% dintre pacienții tratați de un chirurg de sex masculin au avut „evenimente adverse post-operatorii”, un termen general care include decesul și complicațiile medicale, de la probleme care necesită intervenții chirurgicale suplimentare pentru infecții majore, atacuri de cord și accident vascular cerebral. Cifra echivalentă pentru pacienții consultați de femeile chirurg a fost de 12,5%.

La un an după operație, 20,7% dintre pacienții femeilor chirurg au avut un eveniment advers post-operator, comparativ cu 25% dintre cei ai bărbaților chirurgi. Când medicii s-au uitat doar la decesele după intervenție chirurgicală, diferența a fost și mai mare: pacienții tratați de bărbații chirurgi aveau cu 25% mai multe șanse de deces, la un an după operație, decât cei tratați de femei.

Un al doilea studiu pe 150.000 de pacienți din Suedia, publicat și în Jama Surgery, prezintă o imagine similară. Dr. My Blohm și colegii de la Institutul Karolinska din Stockholm au analizat rezultatele pacienților, după o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Ei au descoperit că pacienții tratați de femei chirurg au suferit mai puține complicații și au avut spitalizări mai scurte decât cei tratați de bărbați. S-a descoperit însă că femeile chirurg au operat mai lent decât colegii lor de sex masculin.

Blohm a spus că, la fel ca și în cazul tuturor studiilor observaționale, rezultatele ar trebui tratate cu prudență, dar constatările sugerează că tehnica chirurgicală și asumarea riscurilor ar putea explica unele dintre diferențele observate.

„Numeroase lecții de învățat”

„În unele țări există o convingere generală că chirurgii bărbați sunt superiori chirurgilor de sex feminin. În mod interesant, majoritatea studiilor publicate anterior indică faptul că femeile chirurg sunt cel puțin la fel de bune bărbații, sau ca în acest caz, chiar puțin mai bune”, a spus ea.

Wallis a spus că sunt „numeroase lecții” de învățat.

Bărbații și femeile diferă în ceea ce privește modul în care practică medicina. Îmbrățișarea sau adoptarea unor practici care sunt mai frecvente în rândul femeilor medic este probabil să îmbunătățească rezultatele pentru pacienții mei”, a spus el.

Tim Mitchell, președintele Colegiului Regal al Chirurgilor din Anglia, a declarat că descoperirile s-au adăugat altor studii, care indică diferențe în rezultatele pacienților chirurgilor bărbați, comparativ cu cei ai femeilor.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite