Experţii avertizează: „Exploziile solare din următoarea perioadă  ar putea perturba funcţionarea sistemelor GPS“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

Activitatea Soarelui ar putea afecta sistemele de navigaţie prin GPS. La începutul acestei săptămâni, Soarele a emis patru erupţii solare de clasa X, cel mai puternic tip de erupţie solară.

Cei de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA avertizează că sunt şanse mari să mai urmeze astfel de fenomene în următoarele zile, potrivit phys.org.

Doctorul Roderick Heelis, directorul Centrului pentru Ştiinţă Spaţială de la Universitatea din Texas, este expert în interacţiunea dintre Soare şi restul planetelor, precum şi în dinamica particulelor încărcate din atmosfera superioară a Terrei. El, împreună cu colegii săi, măsoară vremea spaţială cu ajutorul unor instrumente sofisticate prinse de sateliţi, după care creează modele computerizate care au rolul de a prezice vremea spaţială.

Exploziile au avut loc luni, dar nu s-au simţit probleme pe Terra. NASA a declarat că explozia solară, cunoscută sub termenul de evacuare a masei coronale (coronal mass ejection) nu a fost direcţionată către Pământ. Totuşi echipa condusă de Heelis avertizează că există 40% şanse ca fenomenul să se repete în următoarele zile şi ca erupţiile să fie îndreptate spre planeta noastră.

Cu toate că învelişul magnetic al Pământului şi atmosfera îi protejează pe oameni de efectele directe ale erupţiilor solare, asta nu înseamnă că aceste fenomene nu au niciun impact asupra vieţii omului modern.

„Dacă o explozie este foarte mare, turbulenţele înregistrate în atmosfera superioară ar putea pertuba sistemele de navigaţie prin satelit“, spune expertul. Mai mult, avioanele care zboară în apropiere de polii planetei ar trebui redirecţionate, pentru au nu fi afectate de de erupţii.

Creşterea activităţii solare este normală şi face parte dintr-un ciclu de 11 ani. „Noi, cei care studiem vremea spaţială, ne bucurăm să vedem această activitate fiindcă Soarele a fost ciudat de liniştit în ultimii câţiva ani“, a spus Heelis.

Ce sunt exploziile solare?

Expertul a explicat, pentru phys.org, de ce au loc aceste fenomene. „Erupţiile solare au loc când o parte din energia Soarelui care este, de obicei, reţinută de câmpul magnetic este evacuată spontan. Magnitudinea unei erupţii poate varia: cele de clasă X pe care le-am observat recent sunt cele mai puternice“, a declarat el.

După o astfel de explozie, Pământul este bombardat în două moduri. Particulele încărcate cu foarte multă energie foarte rapide ajung la planeta noastră în câteva ore. Apoi, plasma solară – particulele încărcate din care este făcut Soarele – pluteşte spre Terra. „Această materie poate ajunge la noi în câteva zile şi are efecte dramatice asupra vremii spaţiale. Câmpul magnetic din jurul Pământului este comprimat“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite