Europa se încălzeşte de două ori mai rapid decât media la nivel global

0
Publicat:

Încălzirea climatică în Europa are loc într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală, potrivit unui raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). Tendința de încălzire mai rapidă, observată în ultimii 30 de ani, ar putea provoca temperaturi excepționale, incendii și inundații, avertizează oamenii de știință, conform The Guardian.

Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește FOTO Shutterstock
Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește FOTO Shutterstock

Raportul privind starea climei la nivel european, realizat împreună cu serviciul Copernicus al UE, avertizează că, pe măsură ce tendința de încălzire continuă, căldura excepțională, incendiile de vegetație, inundațiile și alte rezultate ale încălzirii climatice vor afecta societatea, economiile și ecosistemele.

Din 1991 până în 2021, temperatura din Europa a crescut cu o rată medie de aproximativ 0,5 C pe deceniu. Acest lucru a avut rezultate fizice: ghețarii alpini au pierdut 30 de metri în grosimea gheții între 1997 și 2021, în timp ce calota de gheață din Groenlanda s-a topit și ea, contribuind la creșterea nivelului mării. În vara anului 2021, Groenlanda a avut prima ploaie înregistrată în cel mai înalt punct, stația Summit.

Potrivit raportului, în 2021, fenomenele meteorologice cu un imapact tot mai mare – dintre care 84% inundații și furtuni – au dus la sute de decese, au afectat în mod direct peste 500.000 de oameni și au cauzat daune economice de peste 50 de miliarde de dolari.

Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt ferite de impactul fenomenelor meteorologice extreme”, a spus secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas. „Anul acesta, la fel ca în 2021, mari părți ale Europei au fost afectate de valuri de căldură extinse și de secetă, care au alimentat incendiile de vegetație.

Potrivit raportului, pe viitor temperaturile vor crește în toate zonele europene cu o rată care depășește variațiile temperaturii medii globale. Fenomenele meteorologice vor accelera, ploile de vară vor fi tot mai reduse, ceea ce va duce la secete devastatoare.

Deși raportul face previziuni sumbre, există câteva vești bune. Multe state europene au redus emisiie de gaz cu efect de seră, la nivel UE acestea au scăzut cu 31% între 1990 și 2020. Europa a acționat, de asemenea, pentru a proteja oamenii de cele mai grave efecte ale urgenței climatice, cu sisteme de alertă în caz de fenomene meteorologice care protejează aproximativ 75% dintre oameni, în timp ce planurile de acțiune pentru combaterea căldurii au salvat multe vieți.

„În ceea ce privește atenuarea, ritmul bun în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în regiune ar trebui să continue, iar ambiția ar trebui să crească în continuare. Europa poate juca un rol cheie în realizarea unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până la jumătatea secolului, pentru a îndeplini acordul [climatic] de la Paris”, a spus Taalas.

Există o serie de motive pentru care Europa s-a încălzit mai repede decât alte părţi ale lumii. Are un procent mare de uscat, care se încălzeşte mai repede decât marea. Arctica şi, în general, latitudinile nordice înalte sunt, de asemenea, regiunile care se încălzesc cel mai rapid la nivel global, iar o parte relativ mare din Europa se află în latitudinile nordice.

Sistemele de reacţie ar putea contribui, și ele, la această încălzire, cum ar fi gradul mic de umiditate a solului, ceea ce înseamnă că temperaturile cresc mai repede. Europa este vulnerabilă şi la curenţii dubli de aer.

În plus, oamenii de ştiinţă subliniază că oraşele europene sunt „insule de căldură” şi, prin urmare, resimt şi mai mult temperaturile extreme.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite