Domesticirea câinilor este legată de două mutaţii ale genei MC2R

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Jandarmerdie Constanta
Foto: Jandarmerdie Constanta

Aceste două gene sunt responsabile pentru recunoaşterea semnalelor de stres şi ajută animalele să recunoască emoţiile umane.

Biologii japonezi au descoperit că domesticirea câinilor s-a produs după ce au avut loc două mutaţii ale genei MC2R, care este responsabilă pentru recunoaşterea semnalelor de stres. Schimbările în structura lor ADN i-a „învăţat” pe strămoşii animalelor domestice să empatizeze cu persoana şi să comunice cu aceasta, scriu cercetătorii în revista Scientific Reports.

Până acum, oamenii de ştiinţă nu pot spune exact când vechiul homo sapiens s-a „împrietenit” cu câini şi cine a îmblânzit de fapt pe cine. Totuşi, ei sugerează că strămoşii animalelor s-au adaptat la viaţa alături de oameni datorită capacităţii de a recunoaşte emoţiile oamenilor şi de a imita comportamentul unui copil.

Biologii au identificat modificări genetice care au permis câinilor să formeze legături sociale cu oamenii şi i-au învăţat să empatizeze cu stăpânii lor şi să caute ajutor de la ei. Cercetătorii au observat comportamentul a 600 de câini din rase diferite, dintre care unii aparţineau unor varietăţi moderne de câini. Alţii, precum Akita Inu sau Husky-ul Siberian, se numără printre aşa-numiţii „câini antici”. Aşa numesc oamenii de ştiinţă acele rase de câini care au apărut în timpul domesticirii lupilor şi cu greu s-au schimbat de atunci.

Oamenii de ştiinţă au urmărit diferenţele de comportament dintre rasele noi şi cele vechi într-o situaţie în care nu pot rezolva o problemă dificilă fără ajutorul proprietarului. De asemenea, au comparat structura mai multor gene, probabil asociate cu comportamentul social al câinilor.

S-a dovedit că mutaţiile genei MC2R, care controlează răspunsul organismului la hormonul stresului, au influenţat cel mai puternic comportamentul câinilor.

„Observaţiile noastre asupra raselor de câini antice şi moderne au arătat că mutaţiile în două puncte ale genei MC2R au influenţat puternic cât de des câinii au căutat ajutor de la stăpânii lor pentru a rezolva diverse ghicitori. Acest lucru sugerează că schimbările în reacţia strămoşilor câinilor la stres au jucat un rol important. .rol în domesticirea lor”, au scris cercetătorii.

Variaţii similare în structura genei MC2R apar mai frecvent pe măsură ce trecem de la cele mai vechi la cele mai moderne rase de câini. Oamenii de ştiinţă cred că apariţia acestor mutaţii în trecutul îndepărtat a jucat un rol important în domesticirea lupilor şi în adaptarea acestora la viaţa alături de oameni.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite