Detaliile clonării umane cu care un profesor de la Harvard vrea să aducă pe Pământ omul din Neanderthal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un genetician speră să poată reconstrui ADN-ul omului de Neanderthal, dispărut în urmă cu peste 30.000 de ani
Un genetician speră să poată reconstrui ADN-ul omului de Neanderthal, dispărut în urmă cu peste 30.000 de ani

Într-un interviu care a atras atenţia internaţională, profesorul de genetică de la Universitatea Harvard, George Church a declarat că în viitorul apropiat o femeie „aventuroasă“ poate deveni mama surogat a unui copil neanderthal.

În plus pe lângă posibilitatea clonării unui copil neanderthal, profesorul a declarat pentru publicaţia „Der Spiegel“ că folosirea celulelor stem pentru a crea un neanderthal poate fi un beneficiu semnificativ pentru societate.

Beneficiile acestei clonări, spune Church, ar fi diversitatea genetică. „Un lucru care este bun pentru societatea care are o diversitatea scăzută. Dacă va devini o monocultură, umanitatea riscă să dispară. Prin urmare, recreerea neanderthalului ar fi în principiu o chestiune de evitare a riscurilor sociale“, relatează „Live Science“.

Procedura de clonare are doi paşi după cum a explicat Church. „Primul lucru care trebuie făcut este sintetizarea genomul de neanderthal, ceea ce a fost realizat. Iar al doilea pas al proceduri spune Church „ar trebui să taiem genomul în aproape 10.000 de bucăţele, iar apoi să le asambleze într-o celulă stem umană, care va permite crearea unei clone a omului de neanderthal“.

Oamenii de ştiinţă au terminat prima secvenţă a genomului, în 2010, găsind dovezi genetice, care sugerează ca un strămoş al omului modern s-a intersectat cu neanderthalul, cel puţin ocazional. Cercetările pe această temă au scos la suprafaţă că ADN de neandethal este conţinut de eurasieni în proporţie 1 până la 4%.

Etica clonării umane

Nu toată lumea împărtăşeşte ideea de clonare, în ceea ce priveşte etica implicată în această problemă.

Biochimistul Bernard E. Rollin de la Universitatea din Colorado a declarat pentru publicaţia britanică „The Independent“ că „nu crede că este corect să pui un om într-o circumstanţă în care acesta poate fi batjocorit sau temut“.

Neandethalii au dispărut în urmă cu 30.000 de ani, fiind cea mai apropiată rudă a omului modern. Un raport din publicaţia britanică „The Independent“ a susţinut că este posibil ca imunitatea unui copil „neanderthal„ să fi scăzută şi nu ar supravieţui din cauza numeroaselor boli din era noastră.

Alex Kanpp a susţinut pentru revista Forbes că orice mama surogat, care ar fi aleasă să dea naştere, ar avea de suferit. „Realitatea este că o reuşită va implica un număr mare de femei, multe dintre avea de suferit din cauza avorturilor sau naşteri de copii decedaţi, care par a fi inevitabile când vine vorba de clonare“.

„Implicaţiile etice al acestui aspect al procesului este destul de condamnabil“, a adăugat Knapp.

Comentariile au fost interpretate greşit

Declaraţiile profesorului din interviul acordat publicaţiei „Der Spiegel“ au fost extrem de distorsionate.

„ Există întotdeauna un pericol să faci un comentariu mic şi să se transforme în unul de proporţii“, a spus John Hawks, profesor de antropologie biologică la Universitatea Winsconsin-Madison.

„Vorbeşte despre ficţiune ştiinţifică“ a spus Hawks despre comentariile lui Church. „Cu tehnologia din ziua de azi, clonarea unei specii extinse, ar fi complet imposibilă“, a adăugat Hawks

Church s-a distanţat de nebunia creată de mass-media în ce priveşte comentariile pe tema neanderthalului. „Problema reală de aici este cum aceste poveşti au circulat şi s-au schimbat în multe feluri, dar până la urmă o vom scoate la capăt “.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite