Cum încearcă astronomii să găsească sonde extraterestre în apropierea Pământului

0
Publicat:

Interesul pentru obiectele zburătoare neidentificate (OZN) a crescut odată cu publicarea raportului 2021 al Pentagonului, în care erau dezvăluite obiecte anormale în spațiul aerian al SUA, numite fenomene neidentificate (UAP). În 2023, NASA a alcătuit deja o comisie pentru a studia rapoartele și a numit un director pentru cercetarea UAP, relatează The Conversation.

OZN
Astronomii caută pe cer obiecte extraterestre. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Un birou nou înființat de Pentagon a făcut publice, de asemenea, imagini cu sfere metalice misterioase. Ceea ce este poate cel mai demn de luat în seamă este faptul că David Grusch, un fost ofițer de informații, a depus mărturie sub jurământ în fața Congresului SUA, declarând că a intervievat aproximativ 40 de persoane implicate în programe secrete care se ocupă de obiecte zburătoare neidentificate prăbușite. 

Astronomii caută pe cer obiecte extraterestre sau fizice, care ar putea spune într-o zi dacă suntem singuri în galaxie. În galaxia noastră, Calea Lactee, există 40 de miliarde de planete de mărimea Pământului, potențial locuibile. 

 Dovezi și informații mult mai importante

Ingeniozitatea umană a permis dezvoltarea și lansarea unor sonde precum Voyager și Pioneer, capabile să ajungă până la cele mai apropiate stele. 

Dacă oamenii pot trimite o sondă către o altă stea, de ce nu ar putea o altă civilizație să trimită o sondă către sistemul nostru solar? O astfel de sondă ar putea ajunge până la centura principală de asteroizi și ar putea zăbovi pe un asteroid. 

Sau ar putea ajunge pe Pământ, intrând în atmosfera noastră. Dacă este observat, ar fi catalogat ca fiind un „OZN". O civilizație capabilă să producă și să trimită sonde ar putea lansa milioane de sonde în misiuni de explorare în toată galaxia noastră. 

Unii ar putea spune că astfel de sonde ar putea exista doar dacă ar respecta legile fizicii și ale ingineriei, așa cum le știm în prezent. Totuși, omenirea este o civilizație relativ tânără, iar bagajul nostru de cunoștințe se află în continuă creștere. 

Oamenii au visat să zboare timp de milenii, dar doar 120 de ani au trecut de când frații Wright au realizat primul zbor cu un aparat cu motor. Cam în aceeași perioadă în care Albert Einstein și-a publicat teoria relativității speciale. 

Este oare atât de greu să ne imaginăm că o civilizație de sute de mii de ani ar fi putut învăța mai multe despre legile fizicii sau ar fi putut descoperi câteva trucuri tehnice în plus? 

Puțini astronomi s-au declarat impresionați de videoclipurile Marinei americane sau de rapoartele guvernamentale. Sunt necesare dovezi și informații mult mai importante decât cele prezentate până acum. 

Descoperirea OZN-urilor

Cum putem afla dacă există sonde extraterestre în apropierea Pământului și dacă acestea pot fi asociate posibilului fenomen OZN? Există mai multe variante. Analiza materialelor provenite de la eventualele OZN-uri prăbușite ar putea oferi dovezi irefutabile. Pentru acest lucru ar fi necesare tehnici de ultimă generație pentru a determina dacă aceste rămășițe prezintă caracteristici excepționale sau caracteristici de fabricare foarte diferite. 

Obținerea unor astfel de exemplare neobișnuite, în cazul în care acestea există într-adevăr, s-ar putea dovedi dificilă - se spune că acestea se află în mâinile unor companii private. Însă o nouă lege prezentată recent ar putea fi o soluție la această problemă în Statele Unite, prevăzând ca toate materialele provenite de la orice inteligență non-umană să fie predate guvernului american. 

 Astronomii caută obiecte artificiale non-umane și flash-uri scurte pe cerul nopții. Aceste flash-uri apar, de regulă, atunci când o suprafață plană, cum ar fi o oglindă sau o sticlă, reflectă lumina Soarelui. Totuși, aceste flash-uri ar putea fi ale unor obiecte artificiale care emit propria lumină. 

Astfel de flash-uri scurte se repetă uneori și urmează o linie dreaptă pe măsură ce obiectul se rostogolește în spațiu în timpul orbitei sale în jurul Pământului. Acesta este motivul pentru care sateliții apar deseori în imagini sub forma unor flash-uri de lumină care se repetă. 

Sonde extraterestre

Fotografii vechi realizate înainte de lansarea Sputnik 1 în 1957 au dezvăluit prezența a nouă surse de lumină (tranzitorii) care apar și dispar în decurs de o oră într-o imagine de mici dimensiuni, sfidând explicațiile astronomice. În unele cazuri, sursele de lumină tranzitorii sunt chiar aliniate, la fel ca atunci când flash-urile scurte provin de la obiecte în mișcare. 

Cea mai recentă descoperire de acest fel arată trei stele strălucitoare într-o imagine datată 19 iulie 1952 (întâmplător, în aceeași perioadă cu celebrele apariții ale OZN-urilor din Washington). Cele trei stele nu au mai fost văzute niciodată. 

Căutarea de sonde extraterestre pe cerul nocturn reprezintă o provocare serioasă, dar necesară. Un nou program de cercetare, cunoscut sub numele de ExoProbe, are ca obiectiv depistarea, cu ajutorul mai multor telescoape, unor flash-uri scurte de lumină de la potențiale obiecte extraterestre. 

Flash-urile trebuie observate cu ajutorul a cel puțin două telescoape diferite. Întrucât aceste telescoape sunt separate de sute de kilometri, orice flash luminos provocat de un obiect din interiorul sistemului solar permite măsurarea paralaxei – deplasarea aparentă a unui obiect văzut din două puncte diferite - și calcularea distanței până la obiectul în cauză. 

În cele din urmă, numărul mai mare de telescoape sporește și mai mult precizia măsurării paralaxei și a determinării locației tridimensionale reale a obiectului. În cele din urmă, scopul este de a identifica orice potențial obiect extraterestru și de a-l aduce pe Pământ pentru studii suplimentare. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite