Ciudăţeniile naturii: melcii uriaşi, roz şi fosforescenţi au invadat Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de melci uriaşi, roz şi fosforescenţi au apărut spre vârful unui munte din New South Wales, Australia, conform unor pădurari.

„Sunt de un roz fosforescent, foarte ţipător. Dimineaţa, dacă te plimbi prin zonă, poţi vedea şi sute de melci roz“, spune Michael Murphy, pădurar în cadrul Parcului Naţional. 

Creaturile, mari de 20 de centimetri, au fost văzute doar pe muntele Kaputar, un vârf de 1.524 de metri din Nandewar Range, în nordul statului australian New South Wales. Oamenii de ştiinţă cred că organismele colorate ţipător sunt supravieţuitoare dintr-o eră în care Australia găzduia încă păduri tropicale. O serie de vulcani, milioane de ani de eroziuni şi alte schimbări geologice, au „sculptat un peisaj impresionant pe muntele Kaputar“, notează pădurarii pe pagina de Facebook a Parcului Naţional, iar condiţiile aride unice au scutit acest melci de la dispariţie.

Melcii probabil că ar fi dispărut demult, dacă nu ar fi erupt un vulcan de la muntele Kaputar, cu aproximativ 17 milioane de ani în urmă. „Rezultatul acelei erupţii vulcanice este un paradis pentru nevertebrate şi pentru specii de plante care au fost izolate timp de milioane de ani“, susţine Ben Chuby, reporter pentru „Sydney Morning Herald“. 

Melcii uriaşi de culoare roz nu sunt singurii locuitori neobişnuiţi ai muntelui. „Aici mai găsim şi trei specii de melci canibali, nişte creaturi foarte violente. Vânează prin păduri, luând urma altor melci, pe care apoi îi devorează“, spune Murphy.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite