Cele mai importante evenimente astronomice din 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2021 va oferi o mulţime de evenimente importante pentru amatorii de astronomie, printre acestea numărându-se şi o eclipsă totală de Lună sau celebra ploaie de meteori numită Perseide.

Site-ul space.com a realizat o listă cu principalele evenimente astronomice ale anului care tocmai a început. Ca în fiecare an, principalul eveniment astronomic care a marcat startul lui 2021 au fost Cvadrantidele, o ploaie de meteori albaştri care au apărut în acest în noapte de 2 spre 3 ianuarie. Din nefericire însă, aceşti meteori sunt destul de slabi din punct de vedere al strălucirii, astfel că observarea lor necesită un cer curat, fără lumini.

Pe 5 martie, Jupiter şi Mercur se vor apropia una de cealaltă, ajungând aproape de o conjuncţie, fiind separate de doar 0,35 grade. Pe cer, Mercur va apărea deasupra mult mai strălucitorului Jupiter, iar evenimentul va putea fi văzut cu un binoclu, la aproximativ jumătate de oră înainte de răsăritul soarelui.

Noaptea de 25 mai ne va oferi o SuperLună, satelitul natural al Terrei sosind la 357.311km  depărtare de planeta noastră, eveniment care coincide cu faza de Lună plină. Evenimentul astronomic va avea consecinţe asupra mareelor, şi o eventuală furtună în preajma zonelor de coastă în această noapte va crea probleme mari pentru oraşele din aceste regiuni.

Noaptea imediat următoare, de 26 mai, va sosi cu o eclipsă totală de Lună, eveniment care îi va favoriza însă pe cei aflaţi în jurul Oceanului Pacific - America de Sud, de Nord, Asia de Est şi Australia. Cea mai bună vedere o vor avea cei din Hawaii, unde eclipsa va avea loc în mijlocul nopţii.

Pe 10 iunie vom avea şi un eveniment vizibil din ţara noastră: eclipsa inelară de Soare. Aceasta are loc atunci când Luna se află la apogeul distanţei faţă de Pământ, iar vârful conului de umbră nu atinge suprafaţa terestră. În faza maximă a eclipsei, Soarele va fi văzut ca un inel, de unde şi denumirea acestui fenomen, care va consta mai mult într-o eclipsă parţială de Soare în România, vizibilă mai ales din partea de nord a ţării.

Imagine indisponibilă

În noaptea de 11 spre 12 august, o nouă ploaie de meteori va putea fi văzută pe cer, celebrele Perseide. Aceasta este una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori, producând aproximativ un meteor pe minut, inclusiv unii foarte luminoşi sau unii care explodează.

Venus este destul de ştearsă pe cer în primele trei sferturi din an, devenind activă abia la jumătatea lui septembrie şi începând să strălucească cu adevărat pe cerul nopţii. În prima parte a anului, ea va putea fi văzută în special la asfinţit, dar va dispărea înainte de lăsarea completă a întunericului. La începutul lui decembrie, planeta va atinge cea mai puternică strălucire din an, pe care o va menţine până în 2022, când se va apropia din nou de Soare.

Pe 19 noiembrie vom avea parte de o eclipsă aproape totală de Lună, care va fi văzută însă cel mai bine din America de Nord. Aceasta va avea loc noaptea, în orele dinaintea răsăritului, iar aproape întregul diametrul al Lunii va fi înghiţit de umbră - doar 2,6% din suprafaţa sa va putea fi văzută.

Ultima eclipsă din 2021 va fi una totală de Soare şi va avea loc pe 4 decembrie, vizibilă însă doar din Antarctica. Aceasta este de obicei o provocare pentru cei mai pasionaţi astronomi, iar efortul lor pentru a vedea această eclipsă va fi cu siguranţă unul de urmărit. În 2003, ultima eclipsă totală de Soare vizibilă din Antarctica a adus câţiva oameni pe solul îngheţat al continentului, în timp ce alţii au închiriat avioane comerciale pentru a fi martori la eveniment.

Anul 2021 se va încheia cu o altă ploaie de meteori, Geminidele, care va avea loc pe 14 decembrie. Geminidele sunt meteori care cad cu o viteză mai scăzută, şi aceasta este una dintre puţinele ploi de meteori care poate fi văzută destul de bine chiar înainte de miezul nopţii. Bineînţeles, un telescop sau un binoclu sunt recomandate pentru vizionarea acestui eveniment.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite