Cele mai importante 12 tehnologii inovatoare care te vor sărăci în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu debutul anilor 2000, lumea pe care o cunoaştem a trecut prin transformări majore într-un ritm care nu a mai fost egalat niciodată în trecut. Un top al invenţiilor care vor avea cel mai mare impact economic dezvăluie un adevăr dureros: treptat, oamenii vor fi înlocuiţi de sistemele automate, devenind şomeri, în timp ce elita ar putea sacrifica muncitorii clasei de mijloc pentru propriul confort.

Compania americană de consultanţă în management McKinsey a publicat recent un raport intitulat „Tehnologii noi: avansul care schimbă viaţa, comerţul şi economia mondială”, unde sunt listate 12 inovaţii tehnologice care pot schimba lumea până în 2025.

Principalele criterii urmărite de specialiştii companiei McKinsey sunt importanţa impactului economic şi social, precum şi capacitatea de a se diferenţia de tehnologia existentă în prezent.

1. Internet mobil – accesarea internetului prin intermediul telefonului mobil. Nu este un fenomen nou, însă evoluţia tehnologiilor fără fir şi creşterea puterii de calcul favorizează accesarea unei noi dimensiuni tehnologice. Piaţa telefoanelor mobile este în plină evoluţie, fiind stimulată de competitivitatea acerbă.

2. Automatizarea muncii intelectuale – sisteme inteligente de software care pot sorta date şi care pot crea tipare de raţionament, ceea ce ar putea ajuta procesul de gândire uman. Sau îl poate înlocui, în cele din urmă. Are potenţialul de a accentua productivitatea oamenilor sau, dimpotrivă, să creeze şi mai mulţi şomeri.

3. Internetul tuturor lucrurilor – pe lângă oamenii conectaţi la internet şi toate celelalte lucruri din jurul nostru vor fi interconectate prin intemediul aceleiaşi reţele vaste, fără intervenţie umană; senzorii vor fi peste tot, iar activităţile zilnice vor fi asistate de calculatoare.

4. Tehnologia Cloud – sistem de stocare a informaţiilor şi fişierelor pe servere la distanţă. Este un serviciu care reduce costurile şi măreşte accesibilitatea resurselor stocate.

5. Robotizarea avansată – roboţi care vor avea simţuri, dexteritate şi inteligenţă îmbunătăţită, folosiţi pentru automatizarea sarcinilor sau pentru amplificarea şi prelungirea abilităţilor şi funcţiilor oamenilor.

6. Vehicule autonome – Maşini care se vor conduce singure. În prezent, tehnologia maşinilor ajută oamenii (de exemplu, pilotul automat), dar treptat asistenţa limitată va fi înlocuită de controlul total al softului automobilului.

7. Genomica de ultimă generaţie – se referă la abilitatea de a secvenţia rapid şi necostisitor un întreg set de gene ADN uman, animal sau vegetal. Secvenţierea ADN este un proces care în urma căruia este determinată ordinea precisă a nucleotidelor dintr-o moleculă de ADN. Procedeul a dus la descoperiri şi cercetări medicale avansate.

8. Stocarea energiei – sisteme şi periferice capabile să stocheze mai multă energie decât oricând până acum, pentru o perioadă de timp mai lungă decât niciodată. Idealul este să găsim metode de a stoca energie în mod eficient, iar ulterior să avem acces rapid la ea. Este un aspect esenţial în dezvoltarea industriei vehiculelor electrice şi a energiei regenerabile.

9. Imprimanta 3D – capacitatea de a printa un produs 3D, pe baza unui model virtual. Imprimantele din viitor ar putea să producă obiecte complexe folosind simultan materiale diferite.

10. Materiale avansate – materiale care au caracteristici şi funcţionalitate superioare în ce priveşte aspecte cum ar fi: duritatea, durabilitatea, rezistenţa, elasticitatea, conductivitatea. Mai mult, materialele viitorului ar putea să îşi schimbe forma şi să se autoregenereze.

11. Energie regenerabilă – vom găsi modalităţi să producem energie fără să ne folosim de resurse epuziabile şi fără să afectăm prea mult mediul înconjurător. Principalele alternative sunt energia solară şi cea eoliană, dar sunt foarte promiţătoare şi biocombustibilii şi energia geotermală.

12. Explorare şi exploatare avansată – vom dezvolta tehnici care ne vor da acces la resurse petroliere şi gazifere care sunt greu de accesat astăzi.

Potrivit raportului McKinsley, economia mondială va câştiga între 10.000 şi 25.000 de miliarde de euro până în 2025. Mai mult, oamenii ar putea trăi mai mult, graţie progresului medical, a reţelelor de apă şi electricitate gestionate mai eficient, îmbunătăţirea organismelor modificate genetic etc.

Pe de altă parte, acest proces de tehnologizare ameninţă profesii care ar putea deveni pe cale de dispariţie: profesori, medici şi chirurgi, menajere şi personal auxiliar, muncitori şi ingineri, şoferi de taxi, de autobuz şi de camioane.

Nu în ultimul rând, scepticii au tras un semnal de alarmă şi cer oamenilor să fie prudenţi faţă de tehnologiile digitale folosite pentru a revoluţiona piaţa, care elimină mâna de lucru şi care pot concentra banii în mijlocul unui cerc elitist restrâns. 


Alte ştiri asemănătoare:

Astronomii au identificat trei planete „super-Terra“ care ar putea susţine viaţa

O echipă de astronomi de la Observatorul Austral European a descoperit trei planete care ar putea susţine viaţa aşa cum există ea pe Pământ. Şi acest sistem solar este la o „aruncătură de băţ“ de actualul sistem solar al nostru.

Phishingul, ameninţarea cibernetică care a afectat 37 milioane de persoane în 2012

Numărul de utilizatori de internet care s-au confruntat cu atacuri de tip phishing în ultimele 12 luni a crescut de la 19,9 milioane la 37,3 milioane, înregistrând o creştere de 87%, potrivit rezultatelor studiului “Evoluţia atacurilor de tip phishing în perioada 2011-2013”, realizat de Kaspersky Lab.

Un hacker a obţinut peste două milioane de numere de telefon prin Facebook

Facebook a crezut că ştie tot ce mişcă pe reţeaua sa socială, dar un hacker a vrut să-i arate că ceea ce promova drept funcţie firească era de fapt o scăpare. Nu a avut nevoie decât de Graph Search, de puţin timp şi a obţinut peste două milioane de numere de telefon.

Cum va arăta viitorul internetului total?

„Imaginează-ţi că vei lua o pastila, corpul tău va şti acest lucru, iar doctorul tău personal va primi un raport despre asta“. Nu suntem într-un film de la Hollywood. Suntem în viitorul imaginat de specialiştii Cisco, pentru care actuala epocă a internetului, numită şi internetul lucrurilor (internet of things) nu mai este destul. Viitorul va fi al internetului tuturor lucrurilor (internet of everything).

VIDEO SimSensei, psihologul virtual care poate diagnostica depresia

Pe zi ce trece se găsesc din ce în ce mai multe utilizări ale gadgetului Kinect. Cea mai recentă invenţie le-ar putea permite oamenilor să afle dacă suferă de depresie fără să fie nevoie de o vizită la psihiatru, potrivit The Verge.

VIDEO Brăţara cu LED, o nouă formă de socializare

Tehnologia şi-a propus să revoluţioneze stilul de viaţă al omului şi aduce în prim-plan o invenţie menită să uşureze interacţiunea socială. Brăţara cu LED, disponibilă la preţul de 150 de lei, luminează atunci când soţia apelează sau când celebritatea preferată postează diverse mesaje pe reţelele sociale.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite