Cea mai mare structură din Univers nu ar trebui să existe. Teoriile lui Einstein sunt date peste cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astronomii au descoperit în întinderea îndepărtată a Universului cea mai mare structură de quasari cunoscută până în prezent, care se întide pe patru miliarde de ani-lumină, de 40.000 de ori mai mare decât galaxia noastră.

Calea Lactee, „reşedinţa” sistemului nostru solar, se îndinde pe lunginea a 100.000 de ani-lumină, în comparaţie, iar distanţa dintre noi şi cel mai apropiat vecin galactic, Andromeda, este de aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină.

Grupul de quasari nou descoperit (LQG) este de 1.600 de ori mai mare decât distanţa dintre Calea Lactee şi Andromeda.

„Deşi dimensiunea acestui LQG este dificil de conceptualizat, putem spune că este, cu siguranţă, cea mai mare structură observată vreodată în întregul Univers”, a spus Roger Clowes, coordonatorul cercetării de la  la University of Central Lancashire din Marea Britanie, citat de thespacereporter.com.

Structura unui quasar

Quasar-ul este un nucleu galactic activ îndepărtat, care emite enorme cantităţi de energie. Reprezintă  cel mai strălucitor obiect din Univers, emiţând de mii de ori mai multă lumină decât o galaxie normală. Se crede că această luminozitate este de fapt energie de materie care este atrasă în găurile negre masive de centrul quasarului.

Astronomii au crezut mult timp că quasarii tind să se comaseze în grupuri gigantice, unele ajungând la 700 de milioane de ani-lumină. Dar o structură la scara celei nou descoperite nu a fot niciodată imaginată anterior. „Aceasta reprezintă o provocare a modului nostru de înţelegere şi creează un nou mister, în loc să elucideze unul”, a spus astronomul.

Principiul cosmologic al lui Einstein, pus la îndoială de gruparea uriaşă de quasari

Descoperirea poate însemna că descrierea matematică a Universului a fost simplificată extrem de mult. LQG pune la sub semnul înrebării principiul cosmologic al lui Albert Einstein, conform căruia nu ar trebui să existe structuri mai mari de 1,2 miliarde de ani-lumină, Universul fiind considerat esenţial omogen – privit la o scară suficient de mare.

quasar

Grupul de quasari care nu ar trebui să existe are o dimensiune de 500 de megaparseci, sau patru miliarde de ani-lumină. În lumina noii descoperiri, Universul nu este atât de uniform pe cât se consideră în prezent.

Undele de şoc de la Big Bang nu justifică existenţa LQG

Descoperirea structurii de quasari reprezintă o potenţială soluţie pentreu decodarea evoluţiei galaxiilor timpurii, spun astronomii. Născuţi în perioada de început a Universului, înainte de expansiunea la care a ajuns acum (şi care se petrece într-un ritm accelerat), quasarii reprezintă o etapă timpurie în evoluţia majorităţii galaxiilor.

Conexiunea dintre aceştia şi galaxii rămâne însă un mister deocamdată. Acest tip de quasari grupaţi în structuri colosale poate fi un precursor al galaxiilor Universului modern, conform uneia dintre ipotezele care încearcă descifrarea evoluţiei galactice.

Astfel, este posibil că observaţia reprezintă o relicvă a Universului primitiv. Distanţa dintre noi şi LQG înseamnă că privim, practic, înapoi în timp cu peste 9 miliarde de ani, acesta fiind timpul necesar pentru ca lumina structurii să ajungă la Pământ.

Structura de quasari este încă studiată şi cartografiată de astronomi, pentru verificarea măsurătorilor. Studiul care anunţă descoperirea structurii a fost publicat în „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite