Cât de periculoasă este furtuna solară care va atinge Pământul în zilele următoare? Ce spune un specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O furtună solară atinge Pământul în aceste zile. Fluxul geomagnetic vine spre Terra cu o viteză de 600 de kilometri pe secundă, fenomenul fiind provocat de o erupţie pe Soare. Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti, a explicat la Digi24 ce se întâmplă de fapt şi dacă fenomenul este periculos pentru oameni.

„Nu avem de ce să ne îngrijorăm în momentul acesta. Noi trăim lângă o stea şi stelele nu au suprafaţă solidă. Din când în când, aruncă în spaţiu materie şi odată cu materia pe care o aruncă ele în spaţiu, iese şi lumină, raze X. Ies raze X din anumite zone, zonele active, şi de obicei lumina ajunge în 8 minute la Pământ, deci nu prea avem ce să facem, dar materia pe care o emite Soarele ajunge în 3 zile. Asta s-a întâmplat astăzi. Au fost trei erupţii, destul de mititele, pe Soare, iar material, gazul care a fost aruncat de acesta în spaţiul cosmic a ajuns la Pământ astăzi”, a arătat Adrian Şonka.

El spune că erupţiile au fost slabe şi nu avut efecte. El precizează că în cazul în care erupţiile ar fi fost intense, ar fi putut schimba puţin forma cîmpului magnetic, iar anumiţi sateliţi nu ar mai fi fost protejaţi de acesta.

Aurorele sunt produse de atmosfera noastră şi se văd numai de la polii magnetici ai planetei, pe unde intră, de fapt, ceea ce pleacă de la Soare. Acolo, câmpul magnetic al planetei noastre e mai „liber” şi poate intra materie în atmosferă.

Uneori, când sunt erupţii solare foarte puternice, aurorele se pot vedea chiar şi din România, spune Andrei Şonka.

Acum însă nu am avut parte de o erupţie foarte puternică, a fost de gradul 1 pe o scară cu 5 trepte. „Este la limita de jos, cât să discutăm despre ea”, mai spune acesta.

Andrei Şonka a spus că riscurile sunt doar pentru oamenii care se află în spaţiu, pentru cei de la suprafaţa Pământul nu vor fi probleme.

„Gândiţi-vă câţi ani aveţi, împărţiţi la 11 şi vedeţi prin câte maxime solare aţi trecut. Practic, nici n-am fi ştiut de aşa ceva, dacă Soarele nu ar fi fost observat de către astronomi”, a arătat Adrian Şonka.

Studiile au arătat că Soarele eliberează o erupţie solară extremă la fiecare 25 de ani, în medie, ultima care a lovit Pământul fiind în 1989. Atunci, furtuna a provocat întreruperi de curent în Quebec, Canada, scrie ProTV.

Această furtună care va lovi Pământul cu o viteză a propagării de 600 de kilometri pe secundă sau mai mult de 2,1 milioane de km pe oră.

Acest lucru ar putea duce la apariţia unei furtuni geomagnetice de clasa G1 pe Pământ. Efectele acestei furtuni pot duce la „slăbirea reţelei electrice”.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite