„Apocalipsa se apropie sau nu“: calendarul maya sărbătoreşte, nu jeleşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt patru zile până la aşa-zisa apocalipsă de care vorbeşte toată lumea. Se fac petreceri, se fac copii, se face dragoste şi în principal se scriu cuvinte mari. Ne-am gândit că nu ar strica să ne întoarcem cu picioarele pe Pământ.

Astfel, ce înseamnă sfârşitul lui 2012? Până pe 21 decembrie, când lumea nu se va încheia (iar dacă o va face, nu va mai fi nimeni care să ne acuze) vom aborda teoriile armaggedon-ului, aşa cum au fost ele enuţate de diverse „autorităţi“ din diverse domenii.

Începem prin calendarul maya, unul care poate părea compicat şi care a fost calculat până pe 21 decembrie 2012, lucru ce nu trebuie să ne îngrijoreze.

Bazele calendarului maya

Calendarul maya era unul ciclic, pe mai multe coordonate, care erau mai lungi sau mai scurte. Acestea se prezentau ca nişte cercuri concentrice.

Primul ciclu al calendarului maya avea 13 numerale, iar al doilea ciclu, adică a doua roată, avea 20 de zile cu nume. Cele două cercuri se învârteau în jurul unui mecanism, astfel că trebuiau să treacă 260 de zile până când roţile ajungeau în acelaşi punct din nou. În acest punct, totul era unit împreună cu un al treilea ciclu de 365 de zile, numit şi an vag, care avea 18 luni în loc de 12. Fiecare lună dura 20 de zile, cu o lună de „umplutură“ de cinci zile.

Evident, mayaşii nu se îngrijorau de rămăşiţele calendarului, care dau la noi anul bisect. Anul de 365 de zile se numea vag tocmai din acest motiv. Ciclurile calendarului maya duceau la 18.980 de zile sau… 52 de ani.

Dar nu se oprea calendarul după 52 de ani. Pentru perioadele mai lungi, civilizaţia folosea o măsură mai lungă, numită bak’tun, care dura 144.000 de zile. 13 asemenea cicluri au trecut din 3114 înaintea erei noastre şi se va încheia anul acesta în decembrie, după 1.872.000 de zile. Evident, nu există o menţiune clară asupra evenimentelor de la finalul calendarului şi tocmai din această cauză s-a ajuns la teoriile conspiraţiei.

Zilele maya

Ciclul sacru maya de 260 de zile se numea tzolk’in, un neologism în limba maya din peninsula Yucatan. În traducere liberă, termenul înseamnă „numărătoarea zilelor“. Acest termen are echivalent şi în calendarul aztec, sub denumirea de Tonalpohualli.

Cum se cheamă zilele maya?

  • Imix
  • Ik’
  • Ak’b’al
  • K’an
  • Chikchan
  • Kimi
  • Manik’
  • Lamat
  • Muluk
  • Ok
  • Chuwen
  • Eb’
  • B’en
  • Ix
  • Men
  • K’ib’
  • Kab’an
  • Etz’nab
  • Kawak
  • Ajaw

Inscripţiile care au aprins spiritele

Două inscripţii ale mayaşilor au provocat interesul specialiştilor în Apocalipsă. Situl arheologic Tortuguero de lângă localitatea Tabasco, Mexic, datează din secolul VII înaintea erei noastre.

O inscripţie de aici a fost de interes: Monumentul 6, cea care se referă la bak’tun-ul 13 în detaliu. Traducerea oferită sună cam aşa:

„Va fi completat bak’tun-ul 13

Şi va apărea

Imaginea lui B’olon – Yokte

Într-o mare învestitură“.

Cei care au tradus această inscripţie, Sven Gronemeyer şi Barbara MacLeod, inscripţia vorbeşte despre o ceremonie în care o persoană care era tratată ca zeul Bolon Yokte, era îmbrăcată în haine de gală şi purtată prin tot oraşul. Cei doi susţin că evenimentul se referă la 2012, în timp ce alţii contestă acest lucru şi spun că de fapt inscripţia vorbea despre lucruri contemporane, nu despre o scenă viitoare.

De asemenea, o altă inscripţie interesantă a fost descoperită în aprilie 2012, în La Corona (Guatemala). Inscripţia numită Scara hieroglifică 12  descrie curtea regală din Calakmul din 635 înaintea erei noastre şi compară finalul celor 13 k’atuni cu finalul celor 13 b’ak’tuni. Cu toate acestea, nu speculează în jurul unei apocalipse.

Cum a început nebunia?

Calendarul maya a început să fie promovat prin anii ’70, în cercurile New Age, prin conexiuni cu piramidele, extratereştri şi profeţii antice. Membrii unor asemenea grupuri credeau în tot ceea ce însemna teoria conspiraţiei.

Robin Shoaps, antropolog la Universitatea din Alaska susţine că la finalul calendarului nu se va întâmpla nimic. „Este ca un contor. La final se va reseta“, susţine profesorul. Ea a spus că teoriile au început acum un secol şi au prins bine în cercurile New Age.

De asemenea, Ray Ball, un profesor la Universitatea din Alaska crede că ideea apocalipsei a început să se vehiculeze după colonizarea teritoriilor maya. Astfel, catolicii veniţi acolo au asociat finalul calendarului cu finalul lumii şi nu indigenii.

Un alt expert, Karl Taube, de la Universitatea din California, susţine că civilizaţia maya nu avea conştiinţa finalului lumii, dovada fiind tocmai calendarul lung  care s-ar încheia în decembrie 2012, ci civilizaţia aztecă. Astfel, calendarul ultimilor se încheia de fiecare dată când ajungea la final şi se reseta, dar mayaşii au gândit totul pe termen lung. Taube susţine că nu mayaşii au început să traficheze această teorie, ci tocmai, aztecii. „Mayaşii nu aveau o tradiţie de credinţe în apocalipsă şi sfârşituri cataclismice. 2012 e un alt an pentru ei, când există o resetare, ca şi cum noi am ajunge în anul 2000. Dar nu ei trafichează apocalipsa, ci ei vedeau importanţa fiecărei zile“, susţine expertul.

„Lumea nu se sfârşteşte în 2012. Aceasta este o idee a secolului nostru. Nu vorbim de apocalipsă, ci de ciclurile timpului. Mayaşii erau îndrăgostiţi de asemenea calcule şi descopereau universul prin intermediul lor“, a mai adăugat Taube.

Sandra Noble, directorul organizaţiei de studii mezoamericane „Fundaţia pentru Studii Mezoamericane Avansate“ crede că „pentru mayaşi, era o sărbătoare să ajungă la finalul unui ciclu. Portretizarea lui decembrie 2012 ca o apocalipsă sau ca un eveniment cosmic este o înşelăciune şi o şansă pentru ca mulţi oameni să facă bani“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite