Aplicația pentru smartphone care ar putea ajuta la detectarea cauzei demenței cu debut precoce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aplicație pentru smartphone ar putea ajuta la detectarea unei cauze principale a demenței precoce, la persoanele care prezintă un risc ridicat de a o dezvolta, arată un nou studiu.

Demența frontotemporală, identificată cu ajutorul unei aplicații
Demența frontotemporală, identificată cu ajutorul unei aplicații

Oamenii de știință au demonstrat că testele cognitive, efectuate prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, sunt cel puțin la fel de sensibile la detectarea semnelor precoce ale demenței frontotemporale la persoanele cu predispoziție genetică la această afecțiune, ca și evaluările medicale efectuate în clinici, notează The Guardian.

Demența frontotemporală este o tulburare neurologică, manifestată adesea la vârste mijlocii, când partea creierului responsabilă de abilități precum capacitatea de a planifica, de a prioritiza sarcinile, de a filtra distracția și de a controla impulsurile, se micșorează pe măsură ce boala progresează.

Simptomele, confundate adesea cu tulburări psihice

Aproximativ o treime dintre astfel de cazuri au o cauză genetică, dar cercetările asupra afecțiunii au fost îngreunate de probleme cu diagnosticarea precoce și de dificultățile de urmărire a modului în care oamenii răspund la tratamente, care pot fi eficiente doar în stadiile incipiente ale bolii.

Majoritatea pacienților cu demență frontotemporală sunt diagnosticați relativ târziu, deoarece sunt tineri, iar simptomele lor sunt confundate cu tulburări psihice”, a spus autorul principal al studiului, prof. Adam Boxer, de la Universitatea din California, San Francisco.

Smartphone-urile au ajuns deja să fie instrumente pentru diagnosticarea și evaluarea bolilor precum Alzheimer, Parkinson și Huntington.

Pentru a investiga utilitatea lor în cazul demenței frontotemporale, Boxer și colegii săi au colaborat cu compania de software Datacubed Health din SUA, pentru a dezvolta o aplicație care ar putea înregistra vorbirea oamenilor, în timp ce aceștia se implicau cu mai multe teste cognitive, inclusiv evaluări ale funcționării executive.

De asemenea, am creat teste de mers, echilibru și mișcări încetinite, precum și diferite aspecte ale limbajului”, a spus dr. Adam Staffaroni, neuropsiholog clinic la Universitatea din California, San Francisco și primul autor al studiului.

Aplicația a fost testată pe 360 e adulți cu risc genetic ridicat de a dezvolta demență frontotemporală, inclusiv unii care nu au dezvoltat încă simptome evidente.

Aplicația ar putea depăși testele din clinici

Cercetarea, publicată în JAMA Network Open, a constatat că aplicația ar putea detecta cu acuratețe demența la astfel de indivizi și ar putea fi chiar mai sensibilă la primele etape ale afecțiunii decât evaluările neuropsihologice standard, care sunt de obicei efectuate în clinici.

Deși nu există planuri imediate pentru a pune aplicația la dispoziția publicului, Staffaroni a spus că ar putea ajuta la consolidarea cercetării asupra afecțiunii.

Mai mult de 30 de astfel de studii clinice sunt în desfășurare sau în fazele de planificare, inclusiv studii de terapii care ar putea ajuta la încetinirea progresiei bolii la unii purtători de gene.

O barieră majoră a fost lipsa rezultatelor unor măsurători care pot fi colectate cu ușurință și care sunt sensibile la efectele tratamentului în stadiile incipiente ale bolii.”

Evaluările frecvente față în față sunt, de asemenea, împovărătoare pentru pacienți, îngrijitori și medici.

Sperăm că evaluările smartphone-urilor vor facilita noi teste de terapii promițătoare. În cele din urmă, aplicația poate fi folosită pentru a monitoriza efectele tratamentului, înlocuind multe vizite la clinici”, a conchis Staffaroni.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite