Posibila legătură dintre „Sindromul Havana” și serviciul secret al armatei ruse | Investigație The Insider

0
Publicat:

O boală misterioasă care i-a afectat pe diplomații americani în ultimii ani a fost legată de o unitate de informații rusă. Personalul din întreaga lume cu „Sindromul Havana” a raportat simptome inexplicabile precum dureri de cap constante și amețeli.

Ambasada SUA în Cuba FOTO EPA-EFE
Ambasada SUA în Cuba FOTO EPA-EFE

O investigație comună realizată de The Insider, Der Spiegel și 60 Minutes de la CBS a scos la iveală ipoteza potrivit căreia diplomații ar fi fost vizați de armamentul sonic rusesc. În timp ce Moscova a negat acuzațiile, oficialii americani au spus, anterior, că este puțin probabil ca o putere străină să fie de vină, notează BBC News.

Evaluarea „incidentelor anormale de sănătate” - raportate anul trecut - nu au dat nicio explicație alternativă, frustrându-i pe cei care au fost afectați. Agențiile de informații implicate au arătat niveluri diferite de încredere în această evaluare.

Legislație în sprijinul victimelor

Fenomenul își trage numele de la Havana, capitala Cubei, unde primul caz a fost detectat în 2016. Cu toate acestea, noul raport sugerează că primele cazuri ar fi fost depistate în Germania, cu doi ani mai devreme.

Personalul american lovit de această afecțiune - inclusiv personalul de la Casa Albă, CIA și FBI - s-a plâns de amețeli, dureri de cap, dificultăți de concentrare și un sunet intens și dureros în urechi.

Au fost făcute peste 1.000 de rapoarte ale bolii misterioase. Zeci de cazuri încă nu și-au găsit o explicațien oficială.

Parlamentarii americani au adoptat o legislație menită să sprijine victimele - iar persoanele cu leziuni cerebrale confirmate din cauza bolii sunt eligibile pentru plăți.

Multă vreme a exista suspiciunea că persoanele afectate ar fi fost ținta unor energii direcționate sau de microunde, ascunse în dispozitive - o posibilitate care a fost recunoscută într-un raport anterior al serviciilor de informații americane.

29155: Unitatea militară rusă, acuzată de mass-media

Proaspăta investigație din mass-media susține că agenții unei unități de informații militare ruse - cunoscute sub numele de 29155 - ar fi putut viza creierul diplomaților americani cu arme de „energie dirijată”.

Se spune că există dovezi că plasează membrii unității în orașe din întreaga lume, în momentele în care personalul american a raportat incidente.

Țările unde a fost raportat „Sindromul Havana” FOTO Daily Mail
Țările unde a fost raportat „Sindromul Havana” FOTO Daily Mail

Ca parte a investigației, The Insider - un site concentrat pe Rusia - a mai raportat că ofițerii din unitatea 29155 au fost recompensați pentru munca lor legată de dezvoltarea „armelor acustice neletale”.

Un anchetator militar american care a examinat cazurile sindromului a declarat, pentru 60 Minutes, că legătura comună dintre victimele sindromului este o „legătură cu Rusia”.

Greg Edgreen a explicat: „A existat o perspectivă potrivit căreia au lucrat împotriva Rusiei, s-au concentrat asupra Rusiei și s-au descurcat extrem de bine.

El a mai afirmat că țara sa nu dorea să se confrunte cu adevăruri foarte dure”.

Kremlinul neagă acuzațiile

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că ar exista vreo dovadă a implicării Rusiei și a spus că acuzațiile din raport sunt nefondate.

O victimă a sindromului - un agent FBI - a povestit, pentru 60 Minutes, despre experiența ei de a fi lovită de o forță puternică, în timp ce se afla în casa ei din Florida, în 2021.

Bam, în urechea mea dreaptă, a fost ca și cum un dentist ar fi folosit un burghiu amplificat, a spus ea. Sentimentul acela când se apropie prea mult de timpanul tău? E așa, de 10 ori.

Femeia - cunoscută sub numele de Carrie - a spus că în cele din urmă a leșinat, iar mai târziu a avut probleme cu memoria și concentrarea.

Oficialii americani au declarat pentru CBS News că vor „continua să examineze îndeaproape incidentele de sănătate anormale”, dar și-au repetat poziția conform căreia este „foarte puțin probabil ca un adversar străin să fie responsabil”.

De asemenea, ei au spus că „nu au pus sub semnul întrebării experiențele și simptomele foarte reale pe care colegii și membrii familiei lor le-au raportat”, spunând că munca lor la astfel de incidente este o prioritate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite