Aditya-L1: India își lansează cu succes prima sa misiune către Soare VIDEO

0
Publicat:

India și-a lansat prima sa misiune de observare a Soarelui, la doar câteva zile după ce țara a făcut istorie, devenind prima din lume care a aterizat lângă polul sudic al Lunii.

Lansarea Aditya-L1 FOTO Captură video/ ISRO
Lansarea Aditya-L1 FOTO Captură video/ ISRO

Aditya-L1 a decolat de pe rampa de lansare de la Sriharikota, sâmbătă, la 11:50, ora Indiei (06:20 GMT). Va călători 1,5 milioane de km de Pământ - 1% din distanța Pământ-Soare, conform BBC News.

Agenția spațială din India spune că această călătorie va dura timp de patru luni.

Prima misiune spațială a Indiei pentru a studia cel mai mare obiect al sistemului solar poartă numele „Surya” - zeul hindus al Soarelui, cunoscut și sub numele de Aditya. L1 reprezintă punctul Lagrange 1 - locul exact dintre Soare și Pământ spre care se îndreaptă nava spațială indiană.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, un punct Lagrange este un loc în care forțele gravitaționale a două obiecte mari - cum ar fi Soarele și Pământul - se anulează reciproc, permițând unei nave spațiale să „planeze”.

Odată ce Aditya-L1 ajunge în acest punct, ar putea să orbiteze în jurul Soarelui la aceeași viteză cu Pământul. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că satelitul va avea nevoie de foarte puțin combustibil pentru a funcționa.

Sâmbătă dimineața, câteva mii de oameni s-au adunat în galeria de vizionare amenajată de Agenția Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) lângă locul de lansare, pentru a urmări totul live. De asemenea, momentul a fost transmis în direct la televiziunea națională, unde comentatorii l-au descris ca fiind o lansare „magnifică”.

Oamenii de știință ai ISRO au spus că lansarea a avut succes și „performanța sa este normală”.

Costul estimativ al misiunii și rolul său

Nava spațială va călători acum de mai multe ori în jurul Pământului, înainte de a fi lansată spre L1.

Din această poziție avantajoasă, Aditya-L1 va putea să urmărească Soarele în mod constant, chiar și atunci când este ascuns în timpul unei eclipse.

ISRO nu a spus cât ar costa misiunea, dar rapoartele din presa indiană o calculează la 3,78 miliarde de rupii (46 de milioane de dolari; 36 de milioane de lire sterline).

ISRO spune că orbiterul poartă șapte instrumente științifice care vor observa și studia coroana solară (stratul cel mai exterior); fotosfera (suprafața Soarelui sau partea pe care o vedem de pe Pământ) și cromosfera (un strat subțire de plasmă care se află între fotosferă și coroană).

Studiile îi vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă activitatea solară, cum ar fi vântul solar și erupțiile solare, precum și efectul lor asupra Pământului și a vremii din spațiul apropiat, în timp real.

Fostul om de știință ISRO, Mylswamy Annadurai, spune că Soarele influențează în mod constant vremea Pământului prin radiații, căldură și fluxul de particule și câmpuri magnetice. În același timp, afirmă el, afectează și vremea spațială.

Vremea spațială joacă un rol în cât de eficient funcționează sateliții. Vânturile solare sau furtunile pot afecta electronicele sateliților și chiar dărâma rețelele electrice. Dar există lacune în cunoștințele noastre despre vremea spațială, a declarat Annadurai, pentru BBC.

India are peste 50 de sateliți în spațiu, care oferă numeroase servicii esențiale, inclusiv legături de comunicație, date despre vreme și ajută la prezicerea infestărilor cu dăunători, secetelor și dezastrelor iminente.

Potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), aproximativ 10.290 de sateliți rămân pe orbita Pământului, dintre care aproape 7.800 sunt operaționali în prezent.

Cunoașterea activităților Soarelui, cum ar fi vântul solar sau o erupție solară cu câteva zile înainte, ne va ajuta să ne mutăm sateliții din calea pericolului. Acest lucru va ajuta la creșterea longevității sateliților noștri în spațiu”, a mai completat Mylswamy Annadurai.

Misiunea, adaugă el, va ajuta mai ales la îmbunătățirea înțelegerii noastre științifice despre Soare - steaua veche de 4,5 miliarde de ani, care menține funcționarea sistemul nostru solar.

Misiunea solară a Indiei vine la doar câteva zile după ce țara a aterizat cu succes prima sondă din lume în apropiere de polul sud lunar. India a devenit, astfel a patra țară din lume care a realizat o aterizare ușoară pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică și China.

Alte misiuni de studiu al Soarelui

Dacă Aditya-L1 are succes, India se va alătura grupului select de țări care studiază deja Soarele.

Japonia a fost prima care a lansat o misiune, în 1981, pentru a studia erupțiile solare, iar agenția spațială americană NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) urmăresc Soarele încă din anii 1990.

În februarie 2020, NASA și ESA au lansat împreună un Solar Orbiter care studiază Soarele din apropiere și colectează date care, spun oamenii de știință, vor ajuta la înțelegerea cauzei care determină comportamentul său dinamic.

Și în 2021, cea mai nouă navă spațială a NASA, Parker Solar Probe, a făcut istorie devenind prima care a zburat prin corona, atmosfera exterioară a Soarelui.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite