Viteza modulului selenar Chadrayaan-3 al Indiei, redusă înainte de aselenizare

0
Publicat:

  Viteza modulului de aselenizare al celei de-a treia misiuni selenare a Indiei, Chadrayaan-3, a fost redusă şi mai mult înainte de atingerea suprafeţei Lunii, programată pentru săptămâna viitoare, a confirmat duminică Organizaţia indiană de cercetare spaţială (ISRO), transmite Xinhua.

Modulul va fi pregătit pentru a aseleniza pe Lună miercuri. Foto X/ ISRO
Modulul va fi pregătit pentru a aseleniza pe Lună miercuri. Foto X/ ISRO

  Modulul a fost plasat pe o „orbită LM redusă la 25 km x 134 km", la primele ore ale zilei de duminică, a anunţat ISRO pe reţeaua socială X (fostă Twitter), scrie Agerpres.  

După efectuarea unor verificări interne, modulul va fi pregătit pentru a aseleniza în sfârşit pe Lună, miercuri. „Modulul va fi supus unor verificări interne şi va aştepta răsăritul la locul de aselenizare desemnat. Coborârea controlată este preconizat să înceapă la 23 august 2023, în jurul 17:45, ora Indiei", a precizat ISRO.

Cea de-a treia misiune selenară a Indiei a fost lansată la 14 iulie.

  Prima sondă lansată de Rusia spre Lună după 1976, Luna-25, trebuia să atingă luni, în mod controlat, suprafaţa satelitului natural, însă s-a prăbuşit pe acesta. Incidentul a avut loc sâmbătă, în timpul unei manevre prealabile aselenizării la Polul Sud al Lunii, a anunţat duminică agenţia spaţială Roscosmos.  

Agenţia rusă a precizat că o comisie specială cercetează circumstanţele eşecului misiunii sondei selenare, fără a oferi informaţii privind posibilele cauze aflate la originea problemei tehnice.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite