Sărbători în pandemie: câteva măsuri să petreci Crăciunul în siguranţă anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună, separat sau prin videoconferinţă? Se pare că Sărbătorile vor fi un pic atipice anul acesta, însă sfatul specialiştilor este să le petrecem cu acelaşi tonus şi bucurie cu care am fi făcut-o şi dacă nu eram în plină pandemie. Iată ce măsuri de siguranţă ne propun, pentru a limita, pe cât posibil, riscul de infectare cu coronavirus.

Pentru mulţi, sărbătorile de iarnă înseamnă reuniune cu familia şi prietenii vechi pe care nu i-ai mai văzut de când erai în liceu. În fiecare decembrie, trenurile CFR sunt încărcate cu studenţi sau foşti studenţi care se întorc la oraşele de provincie pe care le-au lăsat în urmă şi la părinţii şi bunicii din ele. La fel şi şoselele care leagă marile oraşe de cele mici, mai puţin dezvoltate. În România, să te întorci acasă de Crăciun e o tradiţie în sine. Însă cei dragi care te-aşteaptă acolo sunt acum în categoriile de risc în ceea ce priveşte o potenţială infectare cu coronavirus.

Imagine indisponibilă

Activităţile în aer liber sunt în continuare considerate cele mai sigure în perioada pandemiei

Iar cu toate restricţiile şi zonele carantinate, lucrurile sunt incerte. Nu ştim dacă vom putea petrece Sărbătorile împreună cu familia, ori dacă va trebui să ne sunăm rudele pe video ca să le urăm „Crăciun fericit” sau „La mulţi ani” de Anul Nou. Până la jumătatea lui noiembrie, rata de infectare părea să se afle într-o creştere greu de stăpânit, însă mai recent, lucrurile au început să se mai schimbe, iar de la aproape 10 000 de cazuri noi zilnic, am ajuns la sub 8000.

În orice caz, numărul de infectări zilnice este mai mare faţă de cel din lunile martie, aprilie şi mai, perioadă în care România s-a aflat în stare de urgenţă, cu o mulţime de restricţii de circulaţie, deşi se înregistrau zilnic sub 500 de noi infectări în acea perioadă. Aşa că nu se ştie încă dacă vom putea călători între oraşe în a doua jumătate a lui decembrie 2020, dar dacă o vom putea face, specialiştii spun că există câteva măsuri de siguranţă pe care merită să le luăm pentru a diminua riscul de infectare în familie.

Ce măsuri de siguranţă să-ţi iei dacă vrei să petreci Sărbătorile cu familia

Dacă trendul descrescător al numărului de infecţii se va menţine până în perioada Crăciunului, atunci  scad şansele ca România să intre din nou în stare de urgenţă şi să fie decretate noi restricţii de circulaţie. Asta înseamnă că ne vom putea petrece cu toţii Sărbătorile cu familia. Însă asta ar putea însemna un risc crescut de contaminare la nivel familial. Dacă decizi să îţi vizitezi părinţii de Crăciun, specialiştii te sfătuiesc să îţi iei toate măsurile de siguranţă necesare.

„Trebuie să ne menţinem, totuşi, bucuria de a petrece sărbătorile de iarnă într-un spirit tonic, asta ne va ajuta să mergem înainte”, spune profesor doctor Doina Azoicăi, medic primar în Epidemiologie şi preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie.

„Recomand ca oamenii să se întâlnească în încăperi mai mari, să fie mai puţine persoane în încăpere”, spune profesorul Silviu Gurlui, conferenţiar la Facultatea de Fizică Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Sfatul medicului Doina Azoicăi este să nu-ţi eviţi neapărat membrii familiei de sărbători, mai ales dacă i-ai mai vizitat în restul anului. „În mediul familial, contactele sunt obişnuite, deci membrii familiei sigur că au mai avut contacte, s-au mai întâlnit, ţin legătura”, explică. Caz în care, sfatul său este să eviţi să te întâlneşti cu persoanele care nu fac parte din familie: prieteni şi cunoştinţe. Măcar cu câteva zile înainte să mergi la masă la părinţi sau bunici.

Atenţie la persoanele vârstnice

  

Imagine indisponibilă

Dacă plănuieşti să-ţi vizitezi bunicii şi alţi membri ai familiei vârstnici, atunci e cazul să îţi iei anumite măsuri de siguranţă cu un pic mai multă seriozitate. „Dacă se vor întâlni vârstnicii cu tinerii sau cu copiii, să nu aibă o rată lungă de timp, nu sub 15 minute, dar mai multă de o oră nu ar fi potrivit”, atenţionează Doina Azoicăi.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite