Rover-ul Curiosity a găsit Hawaii de pe Marte
0Robotul superstar a analizat un nou eşantion de sol marţian care seamănă izbitor cu nisipul erodat, de natură vulcanică, din Hawaii, au anunţat ieri specialiştii de la NASA.
Curiosity a folosit un dispozitiv cu raze X pentru a identifica structurile atomice ale cristalelor din solul marţian. Tehnologia de difracţie cu raze X a fost folosită în premieră pentru studierea mostrelor de la un sol extraterestru. Curiosity a descoperit faptul că firele de nisip marţian au în componenţa lor cristale asemănătoare cu solurile bazaltice din regiunile vulcanice de pe Terra, precum cele din Hawaii.
"A fost o călătorie de 22 de ani şi un moment magic pentru mine", a spus David Blake, cercetărorul de la NASA care coordonează instrumentele de la bordul roverului care au rolul de a analiza mineralele de pe Marte (citat de Mediafax).
Oamenii de ştiinţă vor să folosească această informaţie despre mineralele de pe Marte pentru afla dacă această planetă a putut în trecutul ei să susţină viaţa microbiană. Interesul pentru solurile de pe planeta de reşedinţă a lui Curiosity nu este doar academic. Ele reprezintă o reflexie a istoriei şi oferă informaţii despre climatul actual şi cel din trecut, a explicat David Vaniman de la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona, implicat în proiectul Curiosity.
Mai multe procese pot explica starea solului marţian, printre care şi interacţiunea cu apa sau cu oxigenul, proces similar cu felul în care se formează rugina pe suprafeţele metalice din fier.
Destinaţia finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare (craterul Gale). Robotul va avea nevoie de cel puţin trei luni pentru această excursie, viteza sa regulamentară pe Marte fiind de 100 de metri pe zi.
Intră în comunitatea Adevărul Life de pe Facebook. CLICK AICI