Puterea lui „Nu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puterea de a spune „Nu“ este aceea care te împuterniceşte FOTO: Shutterstock
Puterea de a spune „Nu“ este aceea care te împuterniceşte FOTO: Shutterstock

Cu toţii avem momente când spunem „Da“, dar cu adevărat am vrea să spunem „Nu“. Este greu din cauza dorinţei de a fi iubit: noi dorim să fim de ajutor, vrem să arătăm că ne pasă, dar în realitate sunt momente în care avem foarte puţin de oferit, suntem obosiţi şi lipsiţi de vlagă, suprasolicitaţi şi tot ce avem nevoie este timp pentru a fi singuri.

Simţi că dacă nu eşti acolo pentru cineva, ai putea fi respins? Sau că eşti cumva obligat să ajuţi, aşa cum face o persoană bună, un bun părinte sau prieten? Ai simţit vreodată că eşti validat pentru un ajutor?

Este uşor de crezut că orice moment folosit pentru a te relaxa sau pentru a medita este momentul care ar putea fi folosit pentru altceva. Faptul că-ţi oferi un moment de relaxare nu înseamnă ce eşti egoist sau că pierzi timpul. Oare ce s-ar putea întâmpla dacă ai petrece ziua pentru a avea constant grijă de ceilalţi?

Ai resentimente, eşti iritat sau chiar furios? Calitatea îngrijirilor pe care le oferi devin afectate de către această tensiune interioară? Sau eşti obişnuit să fii aşa încât ţi se pare imposibil să te imaginezi în alt fel? Ai putea chiar crede că nu eşti tipul de om relaxat sau dacă te relaxezi, nu vei fi capabil să faci faţă tuturor lucrurilor?

Timpul liber pe care ţi-l acorzi, scăderea tensiunii arteriale şi eliberarea stresului, te ajută să creaţi un mediu mai armonios, de care pot beneficia şi cei din jurul vostru. Când acordaţi timp pentru a fi liniştit înseamnă că te conectezi la adevărata ta persoană.

Atunci, ceea ce împărţiţi cu ceilalţi este spaţiul paşnic. Când sunteţi energici şi vă simţiţi bine, sunteţi capabili să faceţi mult mai multe decât într-o zi cu mai puţină energie şi cu o dispoziţie proastă.

Deci, decât să fii egoist, asta asta acţiunea cea mai puţin egoistă pe care o poţi face. Acest lucru este atunci când spui „Nu“ altora, dar te afirmi pe tine însăţi. Puterea de a spune „Nu“ este aceea care te împuterniceşte.

Nu vă compromiteţi pacea, fie că este vorba despre copii, părinţi, soţ, soţie sau prieteni“, a spus maestrul de yoga Sri Swami Satchidananda. Dacă nu eşti într-o stare de pace, ceea ce dăruieşti altora este stresul şi anxietatea.

Profesorul de zen, Thich Nhat Hanh, ne învaţă că atunci când telefonul sună, trebuie doar să aştepţăm, să respirăm şi să inspirăm uşor până la telefon, astfel încât să ne simţim în largul nostru atunci când răspundem. Astfel persoana de la capătul firului va simţi pacea noastră.

Nimeni nu poate crea timp. Nimeni nu ne poate schimba obiceiurile sau rutina noastră. Pentru ca meditaţia să aibe efect în vieţile noastre, avem nevoie să facem un acord pentru a ne onora prin aceasta. Acesta este de fapt un aranjament pentru sănătatea şi libertatea noastră. Nu este pentru nimeni altcineva – nu pentru un profesor sau pentru cineva din familia noastră – ci pentru a trăi. Această alegere trebuie să fie făcută de către fiecare dintre noi.

Putem schimba felul în care privim lumea, unde trăim, chiar cu cine să trăim. Dar, dacă nu ne conectăm cu ceea ce suntem înăuntru, atunci niciuna dintre aceste modificări extreme nu vor face o diferenţă prea mare. Amintiţi-vă, fericirea este o chestiune din interiorul nostru!

Intrarea în linişte

Acordarea timpului pentru a medita nu este acelaşi lucru cu o plimbare sau ascultarea muzicii în linişte. Acestea sunt activităţile minunate de relaxare, dar nu au acelaşi efect cu simplul fapt să fii calm. Chiar şi zece minute pe zi vă vor ajuta pe dumneavoastră şi, implicit, pe cei din jurul vostru.

Celorlalţi le va fi mai uşor să comunice cu tine, se vor bucura să fie cu tine şi vor fi motivaţi să se ajute singuri mai mult. Aşa cum pacea este contagioasă, să începem o epidemie!

Există o mare frumuseţe şi o bucurie care face parte parte din dreptul nostru din naştere şi ne dăm seama de acestea atunci când renunţăm la rezistenţă şi la stres şi ne reconectăm cu acel spaţiu liniştit. Atunci vom descoperi esenţa în loc să ne mai focusăm pe conţinut.

O minte stresată vede viaţa ca pe o povară sau ca pe o constrângere, în timp ce o minte relaxată întâmpină viaţa cu demnitate şi curaj.

Cum să stai liniştit

Stai confortabil cu spatele drept. Ia o gură mare de aer şi dă-o afară. Ochii sunt închişi, respiră normal. Începi în tăcere să numeri fiecare respiraţie. Inspiră, expiră, numără unu; inspiră, expiră, numără doi. Numără aşa până la cinci, apoi începe din nou de la unu. Doar urmărind fiecare respiraţie în tăcere contează. Atât de simplu. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite