Cât au câştigat cu adevărat românii în 2013. Scumpirile au muşcat anul trecut mai puţin din salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata inflaţie de numai 1,55%, nivel minim istoric atins la sfârşitul anului trecut, a erodat în mică măsură salariile angajaţilor din România. Din decembrie 2012 până în decembrie 2013, salariul mediu net pe economie a crescut cu 3,71%, iar media scumpirilor – inflaţia – a fost de 1,55%, cel mai mic nivel înregistrat după Revoluţie, ceea ce înseamnă o uşoară creştere a puterii de cumpărare, în termeni statistici.

Faţă de această medie, diversele domenii de activitate au consemnat creşteri sau scăderi, în sensul că în unele sectoare puterea de cumpărare a avansat mai mult, în timp ce în altele s-a erodat.

Datele privind evoluţia salariilor medii pe principalele domenii de activitate, raportate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că angajaţii din şapte sectoare nu au reuşit să compenseze prin creşterea veniturilor scumpirile de 1,55%, în timp ce în alte trei sectoare salariaţii au ajuns aproape pe zero. În restul de 17 sectoare analizate de „Adevărul“ pe baza acestor date, scumpirile au fost devansate de avansul câştigurilor salariale medii.

Salariile din aviaţie, în picaj

Cele mai drastice scăderi ale salariului real s-au înregistrat în aviaţie, prelucrarea lemnului, sectorul bancar şi telecomunicaţii. Deşi salariaţii din sectorul transporturilor aeriene au printre cele mai mari remuneraţii din economie, valoarea acestora a scăzut semnificativ în 2013, până la 3.761 de lei. Şi salariile angajaţiilor din învăţământ au fost erodate anul trecut de inflaţie, acestea ajungând la o medie de 1.479 de lei. 

La polul opus, de cele mai mari creşteri de salarii s-au bucurat angajaţii din rafinării sau cocserii (cu 18,25%, până la 4.181 de lei), cei din sectorul tranzacţiilor imobiliare (cu 10,5%, până la 1.825 de lei) şi cei din industria auto (cu 9%, până la o medie de 2.177 de lei). 

image

   


Mai puteţi citi:

Birocraţia i-a lăsat fără salarii pe dascăli. Peste 7.000 de cadre didactice din Vaslui nu şi-au primit lefurile Cu toate că ar fi trebuit să îşi ia salariile încă de la revenirea din vacanţă, adică pe 6-7 ianurie, cadrele didactice din judeţul Vaslui nu şi-au primit încă lefurile din cauza unei modificări a procedurii de întocmire a actelor.

 

După ce li s-a întins pe cinci ani plata creanţelor recuperate în instanţă, profesorii trebuie să apeleze tot la instanţă pentru a obţine şi dobânzile Luand modelul judeţului Dolj, unde profesorii sindicalişti au cerut în instanţă dobânzi la creanţele de pe urma neaplicării legilor 221/2008 şi 330/2010, sindicaliştii din Galaţi au demarat procese astfel încât tot personalul didactic şi didactic auxiliar din judeţ să beneficieze de aceste drepturi.

Ofiţerii Anticorupţie vor primi sporuri de 150% din salariul mediu lunar pe economie Angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie vor fi stimulaţi financiar pentru eficienţă în prevenirea şi combaterea corupţiei. O decizie în acest sens a fost adoptată ieri de Guvern.

Poliţiştii şi militarii vor avea salarii mai mari Bugetul de stat pentru anul 2014 a fost votat în lectură finală de către Parlament. Acesta a fost suplimentat, în ultima lectură, cu 84 de milioane de lei pentru majorarea salariilor poliţiştilor şi militarilor cu 30%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite