Primul studiu privind nivelul de empatie din fiecare ţară: rezultatele i-au uimit inclusiv pe cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nivelul de empatie al oamenilor din toată lumea. FOTO Science Daily
Nivelul de empatie al oamenilor din toată lumea. FOTO Science Daily

O echipă de cercetători a realizat primul studiu cu privire la nivelul de empatie al oamenilor din aproape toate ţările lumii. Există diferenţe majore în întreaga lume, însă rezultatele au fost de-a dreptul surprinzătoare, inclusiv pentru cercetători.

O echipă de cercetători din Michigan, Chicago şi Indiana au realizat primul studiu privind nivelul compasiunii şi puterii de empaţie a oamenilor. La acesta au participat 104.000 de oameni din 63 de ţări, rezultatele reprezentând o surpriză chiar şi pentru oamenii de ştiinţă, care au constatat că numele ţările din topul clasamentului au fost mult timp legate de „agresiune şi războaie“.

Conform studiului, există diferenţe majore în întreaga lume cu privire la modul în care oamenii resimt compasiunea şi empatia.

Cei mai empatici oameni din lume sunt în Ecuador, Arabia Saudită şi Peru. Danemarca a fost clasată pe locul al patrulea, urmată de Emiratele Arabe Unite, Coreea şi Taiwan. Cei mai puţin empatici s-au dovedit a fi cetăţenii din Lituania.

Potrivit autorilor, Statele Unite se află într-un anumit declin din punct de vedere al empatiei, deoarece americanii au trecut în ultimele decenii printr-un proces de modificare a opiniilor.

Deşi se află pe locul al şaptelea în acest top, americanii sunt mai concentraţi în prezent pe aspectele individuale ale vieţilor lor.

Şapte din ţările clasate pe ultimele 10 lucuri ale clasamentului sunt state din Europa de Est.

Topul ţătilor cu cei mai empatici oameni:

 1. Ecuador  

 2. Arabia Saudită  

 3. Peru  

 4. Danemarca  

 5. Emiratele Arabe Unite  

 6. Coreea  

 7. Statele Unite ale Americii  

 8. Taiwan  

 9. Costa Rica  

 10. Kuweit

William Chopik, autorul principal al studiului, s-a declarat surprins de rezultate, având în vedere că Orientul Mijlociu este de multe ori legat de agresiune şi război. Acesta a adăugat că o posibilă cauză ar fi faptul că studiul nu a făcut distincţia între empatia cu oamenii din alte ţări sau empatia în propria ţară. Echipa de cercetători sugerează că rezultatele ar putea fi influenţate şi de creşterea violenţei şi agresiunii din ultima perioadă, practicile în continuă schimbare  ale familiilor şi mulţi alţi factori, o posibilă explicaţie ar fi şi că cetăţenii empatici se identifică cel mai mult din punct de vedere afectiv cu cetăţenii altor ţări care trec prin situaţii dificile.

Trebuie precizat că nu au fost luate în calcul ţările cu eşantioane de dimensiuni mici, fiind excluse multe naţiuni africane. Potrivit autorilor, a fost prima cercetare de acest fel realizată la scară mondială.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite